Dostupni linkovi

EU podržala Bajdena uoči susreta sa Putinom


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik SAD Džo Bajden i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik SAD Džo Bajden i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropska Unija (EU) saopštili su u utorak da su postigli sporazum o „uspostavljanju dijaloga na visokom nivou između EU i SAD o Rusiji“ radi bolje koordinacije politike, prenosi AP.

To je saopšteno nakon samita predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) i čelnika dveju glavnih institucija EU, predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (von der Leyen) i šefa Evropskog saveta Šarla Mišela (Charles Michel).

„Jedinstveni smo u svom principijelnom pristupu prema Rusiji i spremni da odlučno odgovorimo na njen obrazac negativnog ponašanja i štetnih aktivnosti koji se ponavlja, čime mora da se pozabavi kako bi sprečila dalje pogoršanje odnosa, uključujući njenu listu takozvanih neprijateljskih država,” navodi se u deklaraciji.

Ruska vlada je prošlog meseca objavila spisak „neprijateljskih zemalja“ na kojoj su SAD i Češka Republika, koja je nedavno proterala deo ruskih diplomata iz Praga zbog dokaza da ruski agenti stoje iza smrtonosne eksplozije u skladištu municije u 2014. Moskva je uzvratila proterivanjem čeških diplomata.

Tokom tri međunarodna samita u proteklih pet dana - sa Grupom sedam (G7), saveznicima NATO-a u Briselu i visokim zvaničnicima EU - Bajden je obezbedi široku evropsku podršku za svoje napore da se suprotstavi Moskvi pre ključnog samita sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Ženevi u sredu, 16. juna.

Bajden je obećao da će direktnije suprostaviti Putinu zbog ruskih akcija poput kibernetičkih napada, bezbednosnih pitanja u slučaju Ukrajine i drugih evropskih žarišta i mešanja u izbore, istovremeno ostavljajući otvorena vrata za saradnju u oblastima kao što su klimatske promene, kontrola naoružanja i strateška bezbednost.

EU je podeljena u pristupu Moskvi, koja je najveći snabdevač prirodnog gasa u evropskom bloku i ključni igrač u međunarodnim pitanjima poput iranskog nuklearnog sporazuma i sukoba u Siriji i Libiji.

Zajednička izjava SAD-a i EU sadrži dugačku listu upozorenja o pitanjima poput „kontinuiranih akcija za podrivanje suvereniteta Ukrajine i Gruzije“, gde Rusija pomaže naoružanim separatistima ili ima trupe.

SAD i EU su iskazali podršku za „suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet“ Ukrajine, Gruzije i Moldavije, u kojoj se takođe nalazi kontingent ruskih trupa u njenom separatističkom regionu Pridnjestvovlje.

U saopštenju se takođe poziva Rusija na saradnju u obezbeđivanju diplomatske zaštite i zahteva da „zaustavi svoje kontinuirano suzbijanje civilnog društva, opozicije i nezavisnih medija i oslobodi sve političke zatvorenike“.

Moskva i Zapad se spore zbog zatvorenog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog otkako je skoro preminuo od trovanja nervnim sredstvom iz sovjetske ere, nakon čega je evakuisan u bolnicu u Nemačku.

„Istovremeno, držimo otvorene kanale komunikacije i mogućnosti selektivne saradnje u oblastima od zajedničkog interesa,“ navodi se u saopštenju čelnika SAD i EU.

XS
SM
MD
LG