Svet

0

Lapid osudio povike "Smrt Arapima" na maršu kroz istočni Jerusalim

Autor: IG

Izvor: Beta

Lapid osudio povike "Smrt Arapima" na maršu kroz istočni Jerusalim

Izvor: Beta/AP/Mahmoud Illean

Novi ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid osudio je danas one učesnike marša jevrejskih ultrancionalista kroz istočni Jerusalim koji su uzvikivali "Smrt Arapima".

Lapid je ocenio da je odluka da se marš odobri bila ispravna i pohvalio novog ministra javne bezbednosti Omera Barleva "za izvrsno upravljanje dogadjajem", ali je kritikovao one koji su to iskoristili za poruke mržnje prema izraelskim Arapima i Palestincima.

"Činjenica da postoje ekstremni elementi za koje izraelska zastava predstavlja mržnju i rasizam je gnusna i neoprostiva", napisao je Lapid na Tviteru.

"Nezamislivo je da neko može držati zastavu Izraela u jednoj ruci i uzvikivati 'Smrt Arapima' u isto vreme. To nije ni judaizam ni izraelstvo i sigurno nije ono što naša zastava simboliše. Ti ljudi su sramota za narod Izraela", zaključio je Lapid, bivši šef izraelske opozicije koji će za dve godine zameniti Naftalija Beneta funkciji premijera Izraela.

Stotine izraelskih ultranacionalista paradiralo je danas istočnim Jerusalimom, obelažavajući godišnjicu osvajanja tog dela grada u Šestodnevnom ratu 1967. godine, navodi Asošiejted pres.

Palestinci taj marš smatraju provokacijom.

Policija je rekla da je danas uhapšeno 17 Palestinaca osumnjičenih za nasilje od kojih su neki bacali kamenice i napadali policajce, i dvojici policajaca ukazana je medicinska pomoć.

Oko 2.000 policajaca razmešteno je u Jerusalimu da obezbedi marš, navode izraelski mediji.

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da je oko 30 Palestinca povredjeno u sukobima kraj Starog grada u Jerusalimu.

Sukobi su izbili u nastojanju policajaca da oteraju Palestince od Kapije Damask na Starom gradu dok traje taj takozvani "Marš zastava".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR