Dostupni linkovi

Rast inflacije i proizvodnje u SAD, pad maloprodaje


Fabrička i industrijska proizvodnja u SAD su u maju blago porasle, ali je maloprodaja opala jer građani troše manje na robu, a više na usluge koje su im ranije bile nedostupne zbog ograničenja tokom epidemije korona virusa. Istovremeno, inflacija je porasla za 0,8 odsto u maju, pre svega zbog povećanja troškova za hranu, što podstiče inflaciju, prenosi AP.

Rastuća proizvodnja automobila, kamiona i auto-delova povukla je američku fabričku proizvodnju u maju nagore za 0,9 odsto, a ukupna američka industrijska proizvodnja koja obuhvata i komunalne usluge i rudnike, popela se za 0,8 odsto u maju u odnosu na april, izvestile su Federalne rezerve.

Samo proizvodnja automobila skočila je za 6,7 odsto uprkos stalnim problemima usled nedostatka računarskih čipova i kompjuterskih ekrana i drugih elektronskih komponeenti koje se ugrađuju u vozila.

Proizvodnja je prošlog meseca porasla 1,2 odsto u rudnicima i 0,2 odsto u komunalnim preduzećima.

Institut za upravljanje snabdevanjem što je udruženje menadžera nabavke, izvestio je da je proizvodna aktivnost u maju porasla 12. mesec uzastopno, uprkos problemima u lancu snabdevanja i nestašici radne snage.

S druge strane, prodaja na malo opala je u maju za 1,3 odsto u odnosu na april, zbog manje prodaje automobila i jer Amerikanci koji sada više troše na odmore i druge usluge, a ne na kupovinu robe.

Po podacima Ministarstva trgovine, prodaja u auto-salonima opala je prošlog meseca za 3,7 odsto.

Pošto se sve više Amerikanaca vakciniše, žele da putuju, troše više novca na negu i druge usluge koje nisu obuhvaćene današnjim izveštajem o maloprodaji koja je prošlog meseca opala i u prodavnicama nameštaja, elektronike, a naniže ide i tržište kuća.

Prema izveštaju Ministarstva trgovine, prodaja u restoranima porasla je u maju za skoro dva odsto, a prodaja nove odeće za tri procenta.

Trgovina na malo nije rasla čak i ako je bilo poboljšanja stanja američke ekonomije, pada stope nezaposlenosti i porasta poverenja potrošača.

Maloprodaja je opala krajem 2020. kao i u februaru ove godine, ali je u martu porasla za skoro 11 odsto jer su Amerikanci trošili svoje čekove sa po 1.400 dolara državne pomoći zbog posledica epidemije.

Uprkos padu u maju, trgovci su optimistični da će vakcinacija dovesti više ljudi u njihove radnje.

Tako Nacionalna federacija maloprodaje, koja predstavlja velike trgovinske lance, očekuje da će prodaja na malo ove godine porasti za 13,5 odsto u odnosu na 2019. - godinu normalnog prometa.

Rekordan rast veleprodajnih cena

U međuvremenu, rastu veleprodajne cene u SAD.

Inflacija u maju je porasla za 0,8 odsto nakon aprilske od 0,6 procenata i martovske od jedan odsto, saopštilo je Ministarstva rada.

Cene hrane porasle su za značajnih 2,6 procenta sa rastom troškova govedine i teletine, iako su cene svežeg voća opale. Troškovi energije porasli su za 2,2 odsto, nakon pada od 2,4 procenta u aprilu.

Tokom poslednjih 12 meseci, veleprodajne cene porasle su za 6,6 odsto, što je najveći godišnji skok od 2010. godine.

Osnovna stopa inflacije, koja isključuje nestabilne kategorije kao što su hrana i energija, porasla je za 0,7 odsto u maju, isto kao i u aprilu, dok je bazna inflacija porasla za 5,3 procenta u proteklih 12 meseci, najviše od 2014. godine.

Manjak sirovina i repromaterijala dobrim delom podstiče rast inflacije, ističe Majkl Piers (Michael Pearce), analitičar u Capital Economics-u, prenosi AP.

XS
SM
MD
LG