Najnovije vesti
Vesti Politika
"BESMISLENO JER KOSOVO NIJE DRŽAVA" Analitičari o Kurtijevim predlozima u Briselu: Nije spreman da razgovara, želi samo PRIZNANJE

"BESMISLENO JER KOSOVO NIJE DRŽAVA" Analitičari o Kurtijevim predlozima u Briselu: Nije spreman da razgovara, želi samo PRIZNANJE

Nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Briselu, ne prestaju da pristižu reakcije političara sa obe stran, ali i političkih analitičara.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
kombo vucic kurti foto ap kenzo tribouillard tanjug strahinja acimovic Foto: AP/ Kenzo Tribouillard, Tanjug/ Strahinja Aćimović / RAS kombo
kombo vucic kurti foto ap kenzo tribouillard tanjug strahinja acimovic

Dok Vučić tvrdi da se Kurti i on nisu saglasili ni oko čega, te da je to bio pokušaj "okončanja dijaloga Beograda i Prištine", predsednik privremenih prištinskih institucija napominje da je razgovor bio "konstruktivan". Ali, tako ne misli lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj koji je Kurtijev današnji nastup nazvao "potpunim neuspehom".

"Kurtijevi predlozi neprihvatljivi, jer Kosovo nije država"

Diplomata Zoran Milivojević izjavio je da nijedan od predloga koje je danas tokom dijaloga u Briselu izneo premijer privremenih instutucija u Prištini Aljbin Kurti nije za komentarisanje, jer se zasnivaju na stavu da se radi o pregovorima dve suverene države, što je, kako ističe, neprihvatljivo za Srbiju, jer Kosovo nije država.

Milivojević je za Tanjug rekao da upravo zbog takvog Kurtijevog nastupa, ali i ranijih njegovih nastupa u Briselu, nije iznenađenje što ni ovoga puta nije vođen "ozbiljan dijalog".

- Današnji ishod dijaloga nije iznenađenje, imajući u vidu platformu sa kojom je Kurti nastupao i pre ovog sastanka i sada. Prema tome, bilo je za očekivanje da nema uslova da se nastavi ozbiljan dijalog. Platforma koju nudi Kurti je i za dalji nastavak dijaloga i za njegovu dalju sudbinu isto neprihvatljiva - rekao je Milivojević.

Pročitajte još

Navodi da je današnji Kurtijev nastup bio motivisan sa dva cilja - da demonstrira državnost i da učvrsti poziciju sopstvene vlade u Prištini. Kaže da je i ovoga puta "težište" na Vašingtonu, jer se, ističe, pokazalo da SAD ima prevashodni uticaj u Prištini.

Milivojević podseća da je SAD i u prvom mandatu Kurtijeve vlasti delovao na način koji predstavlja ključni uticaj na dijalog i na prištinsku stranu da sedne za sto. Očekuje da će se to ponoviti i ovoga puta, a ukoliko, kaže, do toga ne dođe, onda je jasno da iza Kurtija stoje zapadni centri moći.

Foto: European Union / Ustupljene fotografije

- Srpska strana ne snosi nikakvu odgovornost ne samo za nastavak dijaloga nego i za stanje u regionu. Dijalog nema alternativu, ali ako ne postoje uslovi da se on nastavi, onda rizik stanja u regionu snosi pre svega međunarodna zajednica koja stoji iza prištinske strane - zaključio je Milivojević.

"Kurti nije spreman da razgovara o budućnosti"

Priština u Brisel nije poslala nikog ko je spreman da razgovara o budućnosti, već samo o prošlosti i Aljbin Kurti je to danas nepobitno potvrdio, rekao je potpredsednik Srpske liste Igor Simić povodom današnje nove runde dijaloga u Briselu.

On je za TV Most rekao da je ispružena ruka i težnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se problemi rešavaju mirnim putem ostala bez odgovora od prištinske strane.

- Današnji sastanak je pokazao ono što znamo duže vreme, tačnije od 14. februara. Priština nema političkog predstavnika koji je spreman da razgovara o kompromisnom rešenju, koji je spreman da rešava probleme između Srba i Albanaca - kaže Simić.

Foto: Rade Prelić / Tanjug

Simić očekuje da predstavnici EU još jednom podsete i isistiraju da Priština pre bilo kakvih razgovora o nekakvim budućim dogovorima mora da sprovede sve ono na što se obavezala u prethodnom periodu.

- Jer život ne počinje od trenutka kada je Kurti postao premijer, već su pregovori počeli mnogo ranije i Priština je pre toga preuzela obaveze koje sada mora da ispuni - rekao je Simić.

"Svi Kurtijevi predlozi se svode na priznanje"

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da je kosovski premijer Aljbin Kurti na razgovore u Briselu došao "da nametne novi početak pregovora" i da se njegovi predlozi za nastavak dijaloga svode na priznanje nezavisnosti Kosova.

- Sastanak mi se čini u skladu sa onim što su bila očekivanja. Kurti ništa nije krio… Njegova pozicija je da sve što je bilo pada u vodu - rekao je Anđelković tokom gostovanja na N1.

Pročitajte još

Ocenio je da je Kurti nastupio "kreativno" sa svoja četiri predloga "koja su u suštini besmislena, ali stavlja nešto naizgled novo na sto".

Međutim, svi predlozi se svode na priznanje nezavisnosti, smatra Anđelković.

- Ovde je cilj da se eliminiše Unmik, jer Unmik podseća Kosovo da je protektorat UN a ne nezavisna država - kaže analitičar.

Anđelković smatra da su i prethodni čelnici Albanaca, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, govorili da "cela briselska priča pada u vodu", ali se nisu usuđivali da prkose Briselu.

Potrebno prisustvo SAD

Stavovi Beograda i Prištine su udaljeni u ovom trenutku, jer je kosovski premijer Aljbin Kurti došao u Brisel sa tvrdim stavom da Srbija mora da prizna Kosovo i da sporazumi ne važe ako nema celokupne saglasnosti o tome šta će da bude konačni sporazum, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da neće priznati Kosovo, rekao je za Kosovo onlajn novinar prištinske televizije Kljan Kosova Idro Seferi.

- Mislim da će tu ostati još mnogo posla za posrednike, naročito za Brisel i SAD, da vide kako će da dovedu do nekog razumnijeg dijaloga. Činjenica jeste da su seli, da su pričali, ali sumnjam da će u skorije vreme biti nekog razultata. Treba videti da li će nastavak dijaloga dovesti do konkretnije priče - rekao je Seferi.

Seferi je podsetio da svaki dijalog ima maksimalne zahteve na početku, a onda oni koji tu treba da pomognu dijalogu utiču na dalji proces. Međutim, on smatra da ishod dijaloga prilično daleko.

- Mislim da je Evropskoj uniji malo teže da izgura dijalog, bez konkretnijeg prisustva SAD u ovom procesu, zato što je politika EU ipak malo suptilnija kada su u pitanju pregovori. Sa druge strane SAD su imale malo jasnije stavove, ali trba videti da li je ideja da se postigne sporazum koji će odstupati i od stavova Kurtija i od stavova Vučića - rekao je Seferi.