Kristijano Ronaldo (©Reuters)
Kristijano Ronaldo (©Reuters)

Od nagazne mine do razbijene vojske: Mađari "pukli" za osam minuta, Ronaldo najbolji strelac u istoriji Eura

Vreme čitanja: 3min | uto. 15.06.21. | 19:54

Do 84. minuta na Puškaš Areni bilo 0:0, ali je na kraju sastav Fernanda Santosa slavio sa previše ubedljivih 3:0

Čak i da nisu u takozvanoj grupi smrti, Mađarima ne bi davali mnogo šansi na ovom Evropskom prvenstvu, ali su večeras mogli da budu nagazna mina za zvaničnog šampiona Starog kontinenta, Portugaliju. Ipak, sreća je u završnici meča okrenula leđa borbenom sastavu Marka Rosija. Prvo im je poništen gol zbog ofsajda u 80. minutu, a onda je usledio potpuni potop i tri primljena gola u razmaku od samo osam minuta. Sve je krenulo u 84. minutu, kada je lopta posle rikošeta i udarca Rafaela Gereira završila u mreži Petera Gulačija, a onda se dva puta u strelce upisao Kristijano Ronaldo i tako prestigao legendarnog Mišela Platinija, postavši najbolji strelac u istoriji Eura sa 11 postignutih golova - 0:3 (0:0).

Tu nije kraj nevrovatnim dostignućima jednog od najboljih igrača današnjice. Ronaldo je sa 36 godina i 130 dana postao najstariji igrač koji je postigao dva pogotka na jednom meču Evropskog prvenstva i tako prestigao Andreja Ševčenka, kome je to uspelo 2012. godine protiv Švedske sa 35 godina i 256 dana. Ronaldo se jeste ponovo "prikupio" sve brojke za sebe, došao je i do cifre od 106 postignutih golova u dresu sa državnim grbom, ali daleko od toga da je bio najzaslužniji za rušenje borbenih Mađara u samoj završnici meča. Pravi heroj iz senke večeras je bio vezista Benfike Rafa Silva, koji je na teren ušao u 71. minutu, 13 minuta kasnije asistirao kod pogotka Rafaela Gereira, potom iznudio jedanaesterac, a onda je bio asistent i kod Ronaldovog drugog pogotka.

Izabrane vesti

U ulozi velikog tragičara meča, slobodno možemo da kažemo potpuno nezasluženo, našao se odlični Vili Orban. Štopera Lajpciga je prvo zakačila lopta kod Gereirovog pogotka, a onda je srušio lukavog Rafu Silvu u kaznenom prostoru i tako potpuno uništio svaku nadu svoje selekcije da može makar do boda na ovom meču.

A sve je moglo da bude drugačije u pomenutom 80. minutu, da nije poništen pogodak Sabolča Šena. Mladi napadač Dalasa uneo je ogromnu dozu živosti u napad domaćina, nakon što je zamenio Ronalda Šalaja u 77. minutu. Svojom brzinom je konstatno hvatao gostujuću odbranu na spavanju. To je uspeo i u 80. minutu, kada je i zatresao mrežu Ruja Patrisija, ali mu je pogodak opravdano poništen posle rakcije iz VAR sobe.

Portugalci će biti zadovoljni jer su uspeli da preskoče nagaznu minu, ali će morati da budu ozbiljno zabrinuti pred mečeve sa Nemačkom i Francuskom, koje će biti daleko sposobnije da iskoriste svaki propust u njihovoj igri i neodlučnost kada je u pitanju kreiranje akcija na protivničkoj polovini.

Ronaldo je značajno mogao da olakša posao svojoj selekciji da je u 44. minutu uspeo da pošalje loptu u protivničku mrežu sa pet metara udaljenosti, posle odličnog centaršuta Bruna Fernandeša. Sa druge strane, u 37. minutu je ozbiljno pretio snažni Adam Salaj, koji se pošteno potrudio da se odbrana Portugalaca nijednog trenutka ne oseti potpuno lagodnom. Mađari su pripretili i 20 minuta kasnije, kada je Atila Salaj fino gađao, ali je Patrisio bio na mestu.

Ipak, sve je postavljeno na svoje mesto u samoj završnici. Mađarima je pomalo opala koncentracija, pa su Portugalci uspeli da krunišu pritisak koji su uspostavili pred protivničkim golom. Selekciji Marka Rosija je pored svega toga i sreća okrenula leđa, ali može da bude sasvim zadovoljna na koji se način oduprela jednoj od najboljih reprezentacija na planeti.

MAĐARSKA – PORTUGALIJA 0:3 (0:0)

/Gereiro 84, Ronaldo 86 penal, 90+2/

Budimpešta

Puškaš Arena.

Sudija: Džunejt Čakir (Turska).

 MAĐARSKA (3-5-2): Gulači – Botka, Orban, At. Salaj – Lovrenčič, Klajnhajsler (od 78. Šiger), Nađ (od 90+5 R. Varga), Šafer (od 65. Nego), Fiola (od 89 K. Varga), Šalaj (od 77. Šon), Salaj.

PORTUGALIJA (4-3-3): Patrisio – Semedo, Dijaš, Pepe, Gereiro – Danilo, Karvaljo (od 81. Sančes), Fernandeš (od 89. Mutinjo), – Ronaldo, Žota (od 81. A. Silva), B. Silva (od 71. R. Silva).



tagovi

Kristijano Ronaldo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara