Državno veće tužilaca predložilo Zagorku Dolovac za novi mandat: Zašto joj niko ne izlazi na crtu?

Državno veće tužilaca (DVT) saopštilo je da je danas utvrdilo listu kandidata za republičkog javnog tužioca.
Državno veće tužilaca predložilo Zagorku Dolovac za novi mandat: Zašto joj niko ne izlazi na crtu?
Foto: Medija centar Beograd
Veće je donelo odluku da Vladi Srbije predloži republičku javnu tužiteljku Zagorku Dolovac kao kandidatkinju za još jedan mandat na toj funkciji.
 
Javnog tužioca, na predlog Vlade Srbije, bira Skupština Srbije, a o predloženim kandidatima pribavlja se mišljenje nadležnog odbora Skupštine.
 
U saopštenju se navodi da je DVT na današnjoj sednici razmatralo prigovore tri podnosioca prijave na konkurs za izbor republičkog javnog tužioca i jednoglasno odlučilo da se ti prigovori odbiju kao neosnovani.
 
Navodi se da Svetlana Tekić i Miodrag Mali nisu ispunili opšte uslove za izbor koji su objavljeni u oglasu za prijavu potencijalnih kandidata, dok prijava Dragane Obrenović nije bila blagovremena.
 
Goran Ilić, zamenik republičkog tužioca i doskorašnji poverenik za samostalnost tužilaštva, rekao je nedavno za "Politiku" da je razlog zašto kolege ne žele da se ispreče Dolovčevoj na putu, veoma jednostavan. 
 
"Državno veće tužilaca (DVT) na čijem se čelu po položaju nalazi Zagorka Dolovac, u tehničkom smislu utvrđuje sastav komisije koja boduje kandidate i sastavlja rang-listu. U ovom veću sedi većina tužilaca kojima je ona nadređeni starešina u javnom tužilaštvu. Možda bi i bilo kandidata za rukovodeće mesto u RJT, ali niko ne veruje postupku kakav je normiran našim propisima i kojima rukovodi aktuelni republički tužilac u DVT-u. Postupak, moram da kažem, nije fer i pretpostavljam da se zato niko ne upušta u nešto što je osuđeno da bude Sizifov posao", naveo je Ilić.
 
Ustav i zakon ne zabranjuju da se republički javni tužilac koji je, kao u konkretnom slučaju u dva mandata, već obavljao ovu dužnost, ponovo kandiduje za ovu funkciju.
 
"Mogućnost da se više puta bude republički javni tužilac je oprečna standardima i stavovima Venecijanske komisije. Istine radi, naš Ustav i zakon to ne zabranjuju, ali u demokratskom društvu postoje neka nepisana pravila, neka dobra praksa, neki društveni obziri i sa tog stanovišta moram da kažem da je kandidatura za treći mandat republičkog javnog tužioca veoma upitna", napomenuo je Ilić.
 
"DVT želi posebno da navede, a radi otklanjanja bilo kakvih sumnji i negativnih medijskih objava u vezi sprovedenog postupka, da je izbor kandidata u potpunosti sproveden u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima i da je u potpunosti bio otvoren u skladu sa važećim pravilima, pri čemu je Veće o svim preduzetim koracima bez odlaganja obaveštavalo javnost. Ovim je, sa stanovišta DVT, njegova uloga u postupku izbora republičkog javnog tužioca završena", navedeno je u saopštenju.
 
Sednici nije prisustvovala predsednica Veća i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac.
  • Freegidni Zagor

    16.06.2021 13:03
    Ništa ne osećam, ne mirišem, ne smrdim. Korona nisam a ne znam šta sam? Help please?
  • Modesty

    16.06.2021 12:59
    kuda nasa lađa plovi
    Da li to itko zna, da li će ovo isto sunce grijat ljude ko što grija nas
  • B

    16.06.2021 10:49
    bumbar
    Želim da čestitam Dolovac na debelom obrazu, pojavljuje se samo kada je odabrana!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.