Originalni izvorni kod za Web na prodaju kao NFT

Originalni izvorni kod za World Wide Web, odnosno deo interneta koji predstavlja uslugu kojom se ostvaruje razmena podataka preko te svetske računarske mreže, a koji je napisao Sir Tim Berners-Li, prodaje se na aukciji u aukcijskoj kući Sotheby's kao deo nezamenjivog tokena (NFT). Početna cena za deo koda iznosi samo 1000 dolara.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2021.

18:00

Originalni izvorni kod za Web na prodaju kao NFT
Foto: Profimedia

Prema podacima iz "Sotheby'sa", dokument se sastoji od 9555 linija koda, među kojima se nalaze implementacija triju jezika i protokoli koje je osmislio Berners-Lee - HTML, HTTP i URI. Također, uključen je originalni HTML dokument koji daje upute ranim korisnicima weba kako koristiti aplikaciju.

Tim Berners-Lee britanski je naučnik koji je 1989. godine osmislio World Wide Web (koji se inicijalno zvao Mesh, odnosno mreža), i to kao predlog upravljanja informacijama. Njegov tadašnji šef predlog je nazvao "nejasan, ali zanimljiv". Ipak, nije obeshrabrilo Berners-Lija.

Već sledeće godine napravio je aplikaciju u programskom jeziku Objective C na NeXT, koju je nazvao "WorldWideWeb". Time je uveo revoluciju u deljenje i stvaranje informacija.

Njegov izum često se poredi, po važnosti, s izumom štamparije u 15. veku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: