');
Najnovije vesti
Blic Vesti Beograd

"DA PONOVO NAZDRAVIMO ŽIVOTU!" Centrom grada upravo prolazi vesela karnevalska povorka, evo o čemu se radi, ali i u čemu sve možete da uživate do 20. juna (UŽIVO)

Muzika i šarenilo u sred srede! Ukoliko se danas od 12 časova zadesite u centru prestonice, imaćete priliku da uživo vidite šarenu povorku povodom održavanja Vinskog karnevala pod sloganom "Da ponovo nazdravimo životu!"

Slušaj vest
0:00/ 0:00
lajv Foto: RAS / RAS Srbija
lajv

Kroz Knez Mihailovu ulicu, od palate Albanija do Kalemegdana, prošetaće karnevalska povorka u kojoj će učestvovati izlagači, hostese, kao i članovi KUD „Koreni“ koji će uz muziku, igru, pesmu u narodnim nošnjama zabaviti Beograđane i goste glavnog grada, i doneti dobru energiju i lepršavost u radni dan.

Pročitajte još

Ukoliko pak niste u mogućnosti da dođete do Kneza, moći ćete uživo prenos da pratite na našoj Fejsbuk stranici "Beograd na Blic".

Treći po redu Good Food & Wine Festival, privredno-turistička manifestacija koja okuplja proizvođače tradicionalne hrane i vina, ali i drugih autentičnih proizvoda iz Srbije i regiona, počeo je 14. juna. Cele sedmice, sve do 20. juna, na manifestaciji će učestvovati oko 80 izlagača iz zemlje i regiona.

Na glavnom festivalskom događaju, Sajmu tradicionalne hrane i vina, koji je promotivno- degustativnog karaktera, u subotu 19. juna, na keju Sava Promenada (Beograd na vodi) predstaviće se lideri prehrambene industrije i vinarstva i veliki broj malih proizvođača sa ovih prostora.

Degustacija pršute, kajmaka, vina, meda...

Oko 80 kompanija, preduzetnika, poljoprivrednih gazdinstava i turističkih organizacija, izložiće proizvode u kućicama i na lepo dizajniranim štandovima, a posetioci će moći da probaju i kupe najbolje tradicionalne specijalitete iz Srbije i regiona: pršutu, kajmak, sir, med, vina.

Posetioci mogu obići i dve sajamske izložbe: “Hleb naš nasušni”, posvećenu hlebu koji u srpskoj tradiciji i gastronomiji ima poseban, simbolički značaj. Druga je izložba slika “Boje i vino” poznatog akademskog slikara Dragana Stojkova, koji kaže: “Kad se spoji lepo vino sa ukusnom hranom na nekoj terasi pored reke, hedonizam je zagarantovan”.

Lepote Vojvodine i Zlatibora

Na glavnom događaju Good Food & Wine Festivala, Sajmu tradicionalne hrane i vina, pažnju posetilaca privući će dva posebna, specijalno uređena, kornera. Jedan je “Vojvođanski korner” na kojem nastupa TO Vojvodine sa desetak izlagača. Tokom Festivala, održavaju se i 9. dani Vojvodine, manifestacija koja svake godine privuče brojne posetioce. Uz degustaciju vojvođanskih vina, poslastica i ostalih delicija dođite da ponovo nazdravimo životu!

Drugi korner pripada srpskoj planinskoj lepotici, Zlatiboru. “Zlatiborski korner” donosi ono najbolje i najlepše iz ovog dela Srbije: od tradicionalnih suvenira do pršute, kajmaka, sira… Zlatiborski domaćini znaju da ugoste, a to će i ovoga puta dokazati svim posetiocima Sajma tradicionalne hrane i vina.

Svaki festivalski događaj ulepšaće pesmom, igrom i muzikom Kulturno umetničko društvo „Koreni“. Mlado po stažu (osnovano 2020.) uprkos izazovima pandemijske godine broji više stotina članova.

Na bogatoj sajamskoj tomboli najsrećnijima će biti podeljeni vredni pokloni. Ulaz na sajam je besplatan za sve ljubitelje dobrog zalogaja i domaćih vina.

U nizu pratećih događaja učestvovaće i beogradski ugostitelji u okviru "Nedelje beogradskih restorana" i "Sunday bruncha".

Sajam hrane i vina održava se na ekskluzivnoj lokaciji kompanije Belgrade Woterfront na Sava Promenadi.