Na najatraktivnijoj pruzi u Srbiji obnovljeno čak 20 tunela

Infrastruktura železnice Srbije završila je rekonstrukciju 20 tunela na trasi muzejsko-turisticke pruge "Šarganska osmica" u Mokroj Gori.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.06.2021.

15:39

Na najatraktivnijoj pruzi u Srbiji obnovljeno čak 20 tunela
Foto: Profimedia

Radovi na obnovi unutrašnjosti 20 tunela na trasi pruge uskog koloseka u vidu broja "8" od stanice Mokra Gora do Šargan Vitasa završeni su u prvoj polovini juna, tako da je bezbednost na najatraktivnijoj turističkoj pruzi u Srbiji pred letnju sezonu sada značajno povećana, saopštila je Infrastruktura železnice Srbije.

Inače, ovo je prva popravka gotovo svih tunela u skoro stogodišnjoj istoriji čuvene uskokolosečne pruge "Šarganska osmica".

Andrićgrad ima novog vlasnika

Radnici Infrastrukture železnica Srbije kompletno su uredili unutrašnjost 20 tunela, tako što su postavljene drenažne bušotine koje su omogućile odvodenje vode, a na zidovima tunela posebnom metodom postavljen je novi sloj betona.

Specifičnost na obnovi tunela proizilazi iz činjenice da su se radovi izvodili na jedinoj uskokolosečnoj pruzi u Srbiji, te zato nije moglo da se radi na način kako se to sada izvodi na prugama normalnog koloseka.

Prevoz radnika i opreme i materijala obavljan je uz pomoć male drezine stare više od pola veka, koja je bila posebno prilagođena za ovu namenu.

Dobijamo most pre roka: "To je garancija da ćemo mi kao narod opstati ovde" FOTO

Drezina je u svojom sastavu vukla i i kompresor, elektro-motore koji su mešali beton, kao i spiralu koja je omogućavala izbacivanje betona po zidovima tunela.

Zbog obimnosti posla radovi su izvođeni u četiri faze.

U prvoj fazi rekonstruisan je najpoznatiji i najduži šarganski tunel "Aleksandar", dug oko 1.667 metara.

U drugoj fazi radeni su tuneli broj 41, 44, 50 i 51, dok su u trećoj fazi obnovljeni tuneli broj 40,42,43, 45, 46. 47, 48 i 49. U četvrtoj fazi završeno je preostalih sedam tunela, od tunela broj 33 do tunela 39.

Na ulaze u svaki od tunela postavljeni su jednoobrazni brojevi koji označavaju naziv tunela, a obnovljen je i natpis "Aleksandar" na najdužem tunelu.

Srbija gradi "dominantnu" luku zbog koje će i plate rasti VIDEO

Izvedenim radovima na tunelima obezbeđena je njihova statička stabilizacija u naredne tri decenije.

Tuneli su tokom proteklih decenija bili znatno oštećeni. Građeni dvadesetih godina prošlog veka nisu bili od armiranog betona, tako da su tokom godina nastala oštećenja u unutrašnjosti tunela.

Dodatno su stručnjaci utvrdili i oštećenja nastala kao posledicu dejstva parne vuče na unutrašnjost tunela, a poseban problem stvarale su i velike količine vode na ovom području.

"Šarganska osmica" je bila na trasi uskokolosečne pruge koja je puštena u saobraćaj 1925. godine i povezivala Beograd, Sarajevo i Dubrovnik.

Ukidanjem pruge uskog koloseka 1974. godine prestao je i železnički saobraćaj na "Šarganskoj osmici".

Pogledajte kako će izgledati novi most preko Dunava FOTO

Cetvrt veka nakon toga, "Šarganska osmica" je obnovljena kao muzejsko-turistička pruga i danas predstavlja najatraktivniju turističko - muzejsku železnicu u Evropi.

Koja godišnje privlači desetine hiljada domaćih i stranih turista.

"Šarganska osmica" se smatra jedinstvenim graditeljskim remek-delom u svetu među prugama uskog koloseka. U obliku broja "8", širine 760 milimetara, prolazi najlepšim planinskim predelima Mokre Gore sa pet mostova i 22 tunela.

Na ukupnoj dužini pruge od 15,5 kilometara, na relaciji Mokra Gora - Šargan Vitasi, prelazi se visinska razlika od 300 metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: