"Priština hoće da demotiviše Srbe - ili da se integrišu ili da napuste Kosovo"

Ponašanje Aljbina Kurtija u Briselu ukazuje da je cilj Prištine da minira dijalog, smatra Jelena Milić, koja je osnovala Centar za evroatlantske studije.

Izvor: Kosovo online

Utorak, 15.06.2021.

15:40

Ilustracija: Deposit photos/ Yarr65

Ona ukazuje da se Kurti ponaša kao podjednaka strana u dijalogu, što nije, niti je to Kosovo.

Milićeva je navela da su se od visokog predstavnika EU za spoljne poslove Žosepa Borelja danas mogle čuti “fraze o ekonomskom napretku i jačanju ekonomske saradnje”, što, kako navodi, ne može ključno da pomogne dijalogu.

“Uz dužno poštovanje, šta znači ekonomski napredak? Jačanje ekonomske saradnje ne može mnogo da se popravi u dijalogu. Pogotovo ako imamo drugu stranu koja preti tužbom za genocid, koja narušava kulturno nasleđe Srba sa Kosova i koja nije pokazala spremnost da ispuni svoje, za razliku od Srbije”, navodi Jelena Milić.

Osvrnuvši se na Kurtijeve predloge koje je izneo na današnjem sastanku, Jelena Milić je istakla da predlog da se Zajednica srpskih opština svede na još jedno Nacionalno veće, kakvih u Srbiji ima oko dvadeset, govori o tome da Kurti ne vidi koliko su pregovori bitni za celu međunarodnu zajednicu.

“Ovde se ne razgovara o dve zemlje, od kojih je jedna u procesu evropskih integracija, a druga u EU, pa gledaju da bilateralno reše otvorena pitanja manjina, da se to ne bi otvorilo u procesu odlučivanja ulaska u EU. Ovo što Kurti radi je potpuna negacija Briselskog sporazuma. Namera je da se demotiviše srpska zajednica na Kosovu. Dolazi se u opasnost da Srbi na Kosovu posle ovako obeshrabrujućih izjava ili počnu da se integrišu ili da polako donose životne odluke koje idu u pravcu napuštanja Kosova", kaže Jelena Milić.

Ona ukazuje i da je namera Prištine da Beograd izgubi živce i da bude diskreditovan, kao i da načini provokativan potez koji bi Zapad kaznio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: