Читај ми!

Potpisan Memorandum o kinesko-srpskoj laboratoriji za otkriće novih lekova

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić potpisao je Memorandum o razumevanju sa Institutom Materija medika Kineske akademije nauka iz Šangaja o formiranju zajedničke kinesko-srpske laboratorije za prirodne proizvode i otkriće novih lekova.

"Ovaj Memorandum stvara odlične uslove za ostvarivanje saradnje u oblasti nauke i obrazovanja između naše dve zemlje i predstavlja nastavak uspešne saradnje između Instituta za biološka istraživanja ‘Siniša Stanković‘ i Šangajskog instituta Materija medika, Kineske akademije nauka", izjavio je ministar Branko Ružić. 

Dodao je da je značaj ovog Memoranduma još je veći kada se znaju da su njegovi ciljevi - ispitivanja prirodnih lekova i bezbednosti hrane, razmena istraživača i saradnja u oblasti naučnog istraživanja i otkrivanja novih lekova, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. 

"Iako u svetu ima već oko 50 ovakvih laboratorija, ovo je prva takva laboratorija u Srbiji i jedina u regionu, pa je ona podstrek za dalju naučnu saradnju", istakao je ministar Ružić. 

Rekao je da je formiranje ove laboratorije od izuzetnog značaja za Srbiju i balkanski region, kao i veliki korak u jačanju saradnje Narodne Republike Kine i Srbije. 

Prema rečima Ružića, Ministarstvo prosvete učiniće sve da se kroz ovaj Memorandum promovišu i podstiču programi upisa, odnosno odlazak studenata na master i doktorske studije na Šangajski institut, organizovanje letnjih kampova za studente iz NR Kine i Srbije, programi obuka i razmena studenata i istraživača, kao i drugi oblici saradnje u oblasti visokog obrazovanja i nauke.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво