IKEA KAŽNJENA ZBOG ŠPIJUNIRANJA ZAPOSLENIH: Proveravali im finansije i policijske dosijee, pod lupom bili i kupci
Foto: EPA/ABIR SULTAN

paprena kazna

IKEA KAŽNJENA ZBOG ŠPIJUNIRANJA ZAPOSLENIH: Proveravali im finansije i policijske dosijee, pod lupom bili i kupci

Planeta -

Francuski sud naložio je Ikei da plati kaznu od milion evra, nakon što je popularni švedski proizvođač nameštaja proglašen krivim za špijuniranje zaposlenih.

Bivši izvršni direktor Ikea Francuske Žan-Luj Balio dobio je dve godine uslovne i mora da plati kaznu od 50.000 dolara.

Francuska podružnica švedske kompanije optužena je da je nekoliko godina špijunirala radnike uz pomoć privatne bezbednosne firme koja je, pak, podatke o zaposlenim uzimala od policije.

Ikea je proveravala kakav život vode njihovi zaposleni, kao i da li su radnici prethodno osuđivani. Ikea je koristila tražila i od menadžera da špijuniraju zaposlene i podnose izveštaje šefovima.

Mediji pišu da su neki bili toliko "revnosni" da su vodili evidenciju o stanju na bankovnim računima zaposlenih, kao i da su one koji su bili osuđivani zbog manjih prekršaja otpuštali.

Kompanija je saopštila da preispituje sudsku odluku da bi utvrdila da li su potrebne bilo kakve dalje mere, nakon što je preduzela korake za ukidanje taktike nadzora.

Optužbe su se fokusirale na period 2009-2012, iako su tužioci rekli da je špijunska taktika započela početkom 2000-ih. Nekoliko menadžera prodavnica i zaposlenih u ljudskim resursima, kao i privatni istražitelj i policajci bili su među onima koji se suočavaju sa optužbama.

Ikea je takođe optužena za špijuniranje nekih kupaca u tom slučaju. Otpustila je nekoliko menadžera i preispitala svoju unutrašnju politiku nakon što su navodi izašli na videlo 2012. godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track