Skoro polovina građana Srbije smatra da će posledice pandemije prestati za najviše dve godine

U Srbiji 41 odsto anketiranih građana smatra da će za šest meseci do dve godine prestati da osećaju posledice pandemije.
Skoro polovina građana Srbije smatra da će posledice pandemije prestati za najviše dve godine
Foto: 021.rs
To je pokazalo istraživanje revizorsko-konsultantske kompanije EY.
 
Među 1.000 ispitanika raznih uzrasta, 57 odsto reklo je da im "nije prijatan odlazak na zabavne događaje za široku publiku", kao ni putovanje javnim prevozom (52 odsto).
 
Polovina ispitanika (51 odsto) rekla je da im "nije prijatno da dozvole da uslužni radnici uđu u njihov dom".
 
Istraživanje "EY Indeks promene navika potrošača" u Srbiji je utvrdilo da je za svoje finansije zabrinut svaki ispitanik koji ima samo osnovno obrazovanje, a zabrinuto je i 94 odsto onih čiji ukupan prihod domaćinstva ne prelazi 48.000 dinara.
 
Među zaposlenima nije drugačija situacija, pa tako i velika većina (74 odsto) zaposlenih ispitanika podjednako brine za svoje finansije. Ta briga je naročito izražena među ispitanicima koji se bave fizičkim poslovima i skoro svi (92 odsto) brinu za svoje finansijsko stanje.
 
Istraživanje u Srbiji je pokazalo da se 91 odsto građana drugačije "socijalizuje", drugačije kupuje 79 odsto, drugačije pristupa medicinskoj nezi 73 odsto, drugačije radi 66 odsto.
 
Dok većina ispitanika zbog pandemije pokušava da više štedi (59 odsto), osam odsto kaže da je u potpunosti izgubilo prihode.
 
Svi ispitanici se slažu da je za svaki tip proizvoda cena ključni faktor u odluci o izboru i kupovini. Za sve tipove proizvoda procenat ispitanika koji se složio da je cena ključna je od 62 do 83 odsto. Na drugom mestu po važnosti pri odluci o kupovini je marka proizvoda, ili kada je to i pakovana i sveža hrana, koliko smatraju da je ona zdrava, odnosno dobra za njih.
 
Na globalnom nivou, 46 odsto ispitanika u svih dvadeset zemalja reklo je da su veoma zabrinuti za ekonomiju svoje zemlje, dok je 46 odsto istaklo da su "zabrinuti samo donekle".
  • Boris

    15.06.2021 13:51
    Posledice pandemije će biti dugotrajne i dalekosežne. Kako psihološke, tako finansijske i geopolitičke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.