Vesti

0

Vučić: Kurti i prištinska delegacija pokušali da zaustave dijalog

Autor: SA

Izvor: Beta

Vučić: Kurti i prištinska delegacija pokušali da zaustave dijalog

Izvor: Beta/European Council/Mario Salerno/DS

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou u kojem se prvi put sastaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premiejer Aljbin Kurti završena je danas u Briselu.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je kosovsku delegaciju i premijera Aljbina Kurtija da su nastupom u Briselu pokušali da zaustave dijalog.

"Čovek je došao da se ne bi dogovorili ni o čemu. Rekao mi je: 'Došao sam da te pitam kada ćeš da priznaš nezavisno Kosovo'. Moj odgovor je bio: 'Nikada!' Onda se on detonirao...", rekao je Vučić novinarima u Briselu.

On je ponovio da Srbija nikada neće obustaviti dijalog ali da ono što je video danas doživljava kao pokušaj da se zaustavi dijalog.

Vučić je rekao da nije zadovoljan suštinom razgovora jer mu se čini da je prištinska delegacija došla da isprovocira žustar odgovor Beograda i eventualno napuštanje razgovora.

Predsednik Srbije je rekao da su predstavnici EU koji su prisustvovali razgovorima bili korektni i da im je jasno šta se danas desilo.

U odgovoru stranim novinarima, Vučić je rekao da je zvanični Beograd insistirao na tome da se prvo ispuni ono što je već dogovoreno da bi moglo da se razgovara o nekim drugim stvarima i da je jasno izrazio spremnost da nastavi potragu za nestalim osobama.

On je dodao da je Srbija uvek spremna da obavi iskopavanja eventualnih ostataka ubijenih, na kojoj god lokaciji da to bude zatraženo, kako bi se pomoglo porodicama nestalih da utvrde istinu o svojim članovima.

"Ali oni su hteli da pričaju o Veljku Odaloviću kao o Gebelsu... Danas smo, takođe, čuli i da je Isus rođen 14. februara, kada je Kurti pobedio na izborima. To zaista nismo znali", rekao je on.         
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je uplašen za sudbinu Srba na Kosovu, jer vidi "ko vodi glavnu reč u Prištini".

"Važno je da sačuvamo mir. Daćemo sve od sebe da se dijalog Beograda i Prištine nastavi i da obezbedimo sigurnost našeg naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

Takođe je rekao da veruje da će SAD biti fer" i da će imati jasan stav ko je odgovoran za napredak u dijalogu Beograda i Prištine, a ko je odgovoran za stvaranje tenzije, kao i da će evropski predstavnici reći ko je bio konstruktivan na sastanku, a ko nije.             
 
Na sastanku su učestvovali i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednsot Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Pre zajedničkog sastanka Borel i Lajčak odvojeno su razgovarali sa Kurtijem i Vučićem.

Borel je u poruci uoči sastanka pozvao Prištinu i Beograd  da iskoriste novi zamah u Dijalogu o normalizaciji odnosa, ali i zamah u novim gledanjima na Zapadni Balkana u Evropskoj uniji (EU) i postignu sveobuhvatni sporazum koji je "put u evropsku budućnost".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR