Mladenović: Zemlja se prodaje u bescenje, krše se ekološki i etički standardi

Vesti 15. jun 202111:37 > 11:40 5 komentara
N1

U vreme kad je u zemlji u kojoj živimo suspendovana demokratija, kada parlament ne funkcioniše, a mediji neumorno proizvode laži skovane u vrhu aktuelne vlasti, odgovornost pozorišta je tim veća, izjavio je režiser Kokan Mladenović u razgovoru za portal UGS Nezavisnost.

POVEZANE VESTI

Neko mora da sagleda širu sliku našeg trenutnog stanja, postavi neprijatna pitanja i sačuva ono malo preostale duhovnosti koja nas odvaja od stada koje će potrčati za svakom klepetušom ili pred svakim prutom, ocenio je Mladenović.

On je istakao da on i dalje „živi u Jugoslaviji“ i da je srećan da nailazi na pozorišne istomišljenike u svakom kraju te svoje zemlje, koji su zabrinuti zbog retorike devedesetih koja se ponavlja, zbog istih politika i istih lica zločinaca, ili saučesnika u ratnim zločinima, koji danas rukovode Srbijom, BiH, Hrvatskom, Crnom Gorom.

Među partijama na vlasti i onima u opoziciji, kako kod nas, tako i u regionu, nema razmimoilaženja po pitanju diktata kapitala i poštovanja neofeudalnih bogataša, dodao je.

Njima će se prodavati zemlja u bescenje, njima će se iznajmljivati radnici kao roblje, pošto su u parlamentima usvojeni sramotni zakoni o radu; zbog njih će se kršiti svi ekološki, etički i logički standardi, predočio je Mladenović

Mladenović je istakao i da ne bi trošio reči komentarišući opoziciju u Srbiji, jer da ona zaista postoji, vlast ne bi bila tako bahato nedodirljiva.

Sa druge strane, duboko verujem da nam je potrebna jaka levica, sposobna da, milom ili silom, zaustavi ovo divljanje neoliberalnog kapitalizma koje besramno uništava svet u kome živimo, ocenio je on.

Zbog milijarde dolara u džepu jednog besramnog bogataša, naše će vlasti prodati zemlju, vodu, vazduh, a pride i ljude, ako provizija koja se sliva u njihove džepove bude prihvatljiva.

Ne verujem zato u mirne pobune, opozicione tlapnje bez akcije i plana. Verujem u pobunu, ličnu i žestoku, svakog onog čoveka koji shvati da su mu oduzeli glas, prava, dostojanstvo, a da mu sada oduzimaju i ono po čemu hoda, što gleda, pije i diše, poručio je Mladenović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare