REVOLUCIONARNO OTKRIĆE Naučnici pretvorili plastične flaše u vanilu, nadaju se da će pomoći u smanjenju plastičnog otpada u svetu
Foto: EPA / Legnan Koula

zagađenje

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE Naučnici pretvorili plastične flaše u vanilu, nadaju se da će pomoći u smanjenju plastičnog otpada u svetu

Planeta -

Naučnici su uspeli da plastične flaše pretvore u ukus vanile uz pomoć veštački stvorene bakterije, što je prvi put da je neka vredna hemikalija "skuvana" od plastičnog otpada.

Reciklaža plastičnog otpada u korisne materijale mogla bi da učini recikliranje atraktivnijim i efikasnijim, navodi Gardijan. Plastika izgubil oko 95 posto svoje vrednosti kao materijal posle samo jedne upotrebe. Bolje prikupljanje i upotreba takvog otpada moglo bi da pomogne u rešavanju globalnog problema zagađenja prirodne sredine.

Stručnjaci su genetskim inženjeringom razvili mutantske ezime koji su razbili polietilen tereftalat koji se koristi za izradu plastičnih flaša u tereftalatičnu kiselinu a onda su tu kiselinu uz pomoć buba pretvorili u vanilin.

Vanilin se koristi u industriji hrane i kozmetike. Globalna potražnja za njim raste a oko 85 posto vanilina se trenutno sintetiše od hemikalija koje se dobijaju iz fosilnih goriva.

Džoana Sadler sa Univerziteta Edinburg, koja je bila vođa tima, rekla je da je ovo "prvi primer upotrebe biološkog sistema za reciklažu plastičnog otpada u vrednu industrijsku hemikaliju" i dodala da će to imati "veoma uzbudljive posledice po cirkularnu ekonomiju".

"Naš rad je doveo u pitanje percepciju da je plastika problematičan otpad i demokratizovao je njenu upotrebu", rekao je Stiven Valas sa istog univerziteta. Oko milion plastičnih flaša se svakog minuta proda širom sveta a svega 14 procenata njih se reciklira. Trenutno se te reciklirane flaše koriste za pravljenje odeće i tepiha.

Naučnici sad aplaniraju da ubrzaju proces i prošire ga i na drugu vrstu plastičnog otpada.

Istraživanja su pokazala da su plastične flaše drugi najrasprostranjeniji tip plastičnog otpada u okeanima, posle plastičnih kesa. Naučnici su 2018. slučajno kreirali mutantski enzim koji rastvara plastične flaše, a potom su proizveli i super enzim koji još brže "izjeda" plastične boce.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track