Tadž Mahal od sutra ponovo otvoren za posetioce, ali ne smeju da dodiruju zidove

Mauzolej Tadž Mahal, najveća indijska turistička atrakcija, od sutra će ponovo biti otvoren za posetioce.
Tadž Mahal od sutra ponovo otvoren za posetioce, ali ne smeju da dodiruju zidove
Foto: Pixabay
Tadž Mahal, na obali reke u gradu Agri, 200 kilometara južno od Nju Delhija, zatvoren je od marta 2020. godine, a nekada su ga posećivali milioni turista godišnje.
 
Posetiocima zbog virusa korona i dalje neće biti dozvoljeno da dodiruju beli mermer tog zdanja.
 
Šah Džahan je naredio izgradnju tog mauzoleja za svoju omiljenu ženu, Ardžumand Bano Begum, poznatiju kao Mumtaz Mahal. Od 1631. do 1654. godine gradilo ga je 22.000 ljudi. 
 
Tadž Mahal se smatra vrhunskim ostvarenjem mogulske arhitekture koja kombinuje elemente persijskih, indijskih i islamskih arhitektonskih stilova. Za spomenik svetske baštine proglašen je 1983. i opisan kao "dragulj islamske umetnosti u Indiji i jedan od univerzalno priznatih remek-dela svetskog nasleđa".
 
U Indiji koja ima 1,3 milijarde stanovnika, veliki broj zaraženih i umrlih od korona virusa u aprilu i maju ove godine naveo je vlasti da uvedu karantin i druga ograničenja. Međutim, broj inficiranih je poslednjih nedelja opao, tako da su Nju Delhi, Mumbaj i drugi veliki gradovi počeli da ukidaju ograničenja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.