Aleksandra Crvendakić (©MN Press)
Aleksandra Crvendakić (©MN Press)

Crvendakić: Neće nam biti lako, znamo da svi žele da nas pobede

Vreme čitanja: 5min | uto. 15.06.21. | 09:58

"Grupa svakako neće biti laka, ali sve zavisi od nas, od toga kako se budemo postavile i kako budemo igrale", izjavila je reprezentativka Srbije Aleksandra Crvendakić uoči Evropskog prvenstva u Valensiji

Košarkašice Srbije su otputovale u Valensiju, gde će se od 17. juna boriti na Evropskom prvenstvu. Naše igračice brane bronzu sa minule kontinentalne smotre, a smeštene su u grupu sa selekcijama Italije, Grčke i Crne Gore. Uoči početka šampionata, za medije su govorile reprezentativke Aleksandra Crvendakić i Ivon Anderson, koje su istakle da su spremne za predstojeće izazove.

Košarkašica Asvela Crvendakić je govorila o napornoj sezoni, ali i o očekivanjima pred Evropsko prventsvo u Španiji i Francuskoj.

Izabrane vesti

"Svakako da nije bilo lako, sve smo dolazile iz sezona umorne, ali znamo šta nas čeka ovog leta i to nam je dodatna motivacija da još više radimo i još više napredujemo. Uvek nam je lepo kada se okupimo, jer znamo šta nas čeka i koliko svi jedva čekamo ta prvenstva i naravno Olimpijske igre koje su bile otkazane prošle godine. Mislim da smo spremne".

Srbija će se na otvaranju prvenstva sastati sa Italijom (17. jun, 18.00). Crvendakić ističe da neće biti lako, ali da sve zavisi od naše reprezentacije.

"Neće nam biti lako, danas svi igraju košarku i znamo da bi nas svi da pobede. Grupa svakako neće biti laka, ali sve zavisi od nas, od toga kako se budemo postavile i kako budemo igrale".

Nedavno okončanu takmičarsku godinu obeležila je borba sa virusom korona, a Aleksandra se nada da će sve to uskoro ostati iza nas i da će se publika vratiti na tribine.

"Sezona je bila poptuno drugačija od svih ostalih i naučila nas je da ništa ne možemo da planiramo, niti da gledamo u neku budućnost. Sigurno je da svaki dan moramo da treniramo i da radimo kao da nam je poslednji, jer ne znamo šta će biti sutra. Sve smo jedva čekale da dođemo, da se okupimo baš zato što je sezona bila jako teška. Nadam se da ćemo uskoro prestati da nosimo maske i da će svemu ovome biti kraj, da ćemo se vratiti normalnom životu i da se publika vrati na tribine".

Reprezentativke su sa pripremama počele još u aprilu, ukupno je kroz pripreme prošlo 29 igračica, viđena su i brojna nova lica.

"Ko god nov da je došao, odmah se uklopio. Mi smo takve, svakom pomažemo da se uklopi. Kako su meni pomagale, tako sam ja naučila da pomažem drugima. Imamo dosta talentovanih devojaka i mislim da tu neće biti velikih problema, s obzirom da su devojke jako inteligentne i brzo kapiraju stvari".


Na predstojećoj smotri Starog kontinenta igraće i selekcije Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Košarkašica francuskog Asvela je presrećna što naš region ima istorijski broj predstavnika.

"Mi igramo i po klubovima sa nekim od tih devojaka i presrećna sam što ćemo tamo pričati istim jezikom. Nadam se da ćemo svi zajedno nekako ostvariti najveći uspeh".

Po okočanju Evropskog prvenstva uslediće Olimpijske igre, posle kojih bi pojedine košarkašice mogle da se oproste od državnog dresa.

"Nismo fokusirane na to ko će ostati, ko će otići. Fokusirane smo na to da odradimo kako treba Evropsko prvenstvo i naravno Olimpijske igre. Ne razmišlja se toliko o budućnosti, fokus je na tome šta je sledeće".

Crvendakić bi mogla da bude lider nove generacije. Tvrdi da je spremna.

"Tu sam dugo sa njima i gledala sam, učila dosta. Uvek pokušavam da radim ono što je ekipi najpotrebnije, tako da ću to raditi i narednih godina i ako je potrebno da preuzmem veću ulogu, tu sam".

Da li se vaga između predstojećih takmičenja?

"Nama je svako takmičenje važno i mi smo generalno takvi kao nacija, da ne možemo da vagamo i da uvek želimo da pobeđujemo i da budemo najbolji".

Samo četiri evropske selekcije će učestvovati i na košarkaškom turniru u Tokiju, dok će ostale reprezentacije sa prvenstva Evrope biti bez obaveza posle kontinentalnog šampionata. Da li bi to mogla da bude prednost selekcijama koje mogu da se posvete samo jednom takmičenju?

"Nisam razmišljala o tome. Moguće je da ima toga, ali lopta je okrugla, nema tu puno razmišljanja. Fokus je samo na prvom takmičenju. Naravno, Olimpijske igre su san svakog sportiste i to nam je možda najvažnije, ali opet, kada god se takmičimo mi želimo da budemo prve".

Ivon Anderson (©MN Press)Ivon Anderson (©MN Press)


Iskusna Ivon Anderson je u dresu reprezentacije Srbije debitovala u novembru prošle godine. Od nje se puno očekuje na završnom turniru Starog kontinenta. Ističe da očekuje dobar izazov, ali i da je uzbuđena i spremna.

"Očekujemo dobar izazov, igramo protiv tri mlade ekipe i sve smo uzbuđene što ćemo biti na Evropskom prvenstvu. Očekujemo brze utakmice, fizički zahtevne. Tako se i pripremamo, tako treniramo. Spremale smo se i spremne smo za sve mečeve".

Za nju nema dileme, predstojeći šampionat u Španiji i Francuskoj je u ovom trenutku apsolutni prioritet reprezentacije.

"Fokusirani smo na ono što je pred nama. Biće teško, nadam se da će nas to spremiti za Olimpijske igre, ali ne smemo da brzamo. Nismo proveli puno vremena zajedno, upoznajemo se i trudimo da dosegnemo Marinine standarde i idemo korak po korak".

Svesna je da se puno očekuje od selekcije koja brani bronzu sa minulog prvenstva.

"Trenutno motivišemo jedna drugu, stvaramo dobre odnose, upoznajemo se kao celina, provodimo puno vremena zajedno, ali jedna drugu guramo kako bi bile bolje. Nacija puno očekuje od nas, znamo i šta Marina traži. Izazivamo jedna drugu i trudimo se da dosegnemo maksimum, da igramo najbolje što možemo kako bi napravile dobar rezultat".

Navikla se na čitavu situaciju sa virusom korona, ali ne krije da se nada povratku u normalne životne tokove. Košarkašica italijanske Venecije ističe da će zbog takvih okolnosti biti jako važna mentalna priprema.

"Srećom po mene, situacija se verovatno neće razlikovati u odnosu na ono sa čim sam se susretala čitave sezone. Puno PCR i brzih testova, balona, ali dok god budemo fokusirani na naše ciljeve i zadatke, proći ćemo kroz sve to. Nadam se da ćemo u skorijoj budućnosti moći da se vratimo normalnom životu, ali navikle smo. Preostaje nam da ostanemo mentalno jake i budemo spremne".



tagovi

ženska košarkaška reprezentacija SrbijeAleksandra CrvendakićIvon Andersonevropsko prvenstvo u košarci

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara