Dostupni linkovi

Kina osudila izjavu NATO o Pekingu kao 'sistemskoj pretnji'


Kineska vojska trenutno ima najveće oružane snage na svetu, sa preko dva miliona pripadnika u aktivnoj službi
Kineska vojska trenutno ima najveće oružane snage na svetu, sa preko dva miliona pripadnika u aktivnoj službi

Kina je optužila NATO za klevetu, nakon što su lideri Alijanse upozorili na "sistemske izazove" koji dolaze iz Pekinga.

Kineske akcije, uključujući proširenje nuklearnog arsenala, ugrozile su "međunarodni poredak zasnovan na pravilima", izneo je NATO. To je bilo prvi put da je Alijansa stavila Kinu u središte svoje agende.

U svom odgovoru, Kina je saopštila da je njena odbrambena politika „odbrambene prirode“ i pozvala NATO da „više svoje energije posveti unapređenju dijaloga“.

„Naša potraga za odbranom i vojnom modernizacijom opravdana je, razumna, otvorena i transparentna“, navodi se u saopštenju kineske misije pri Evropskoj uniji, prenosi BBC.

Dodaje se da bi NATO trebalo da na kineski razvoj gleda na „racionalan način“ i „prestane da uzima legitimne interese i prava Kine kao izgovor za manipulisanje blokovskom politikom, stvaranje konfrontacije i podsticanje geopolitičke konkurencije“.

Izjava NATO-a usledila je na kraju jednodnevnog samita u Briselu u ponedeljak kome je Joe Biden prvi put prisustvovao kao predsednik SAD.

Moćni politički i vojni savez između 30 evropskih i severnoameričkih zemalja vidi Rusiju kao glavnu pretnju, a Biden se sastaje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Ženevi u sredu.

Prema komunikeu sa samita (zaključnoj izjavi), kineska „navedena ambicija i ponašanje predstavljaju sistemske izazove međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima i oblastima relevantnim za bezbednost Alijanse“.

„I dalje smo zabrinuti zbog čestog nedostatka transparentnosti i upotrebe dezinformacija od strane Kine“, navodi se.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je novinarima: "Ne ulazimo u novi hladni rat i Kina nije naš protivnik, niti naš neprijatelj." Ali, kako je dodao: „Moramo zajedno, kao savez, da se pozabavimo izazovima koje uspon Kine predstavlja za našu bezbednost“.

Kina je jedna od vodećih svetskih vojnih i ekonomskih sila, čija vladajuća Komunistička partija čvrsto u svojim rukama drži politiku, svakodnevni život i veći deo društva.

Kineska vojska trenutno ima najveće oružane snage na svetu, sa preko dva miliona pripadnika u aktivnoj službi.

NATO postaje sve zabrinutiji zbog rastućih vojnih sposobnosti Kine, koje vidi kao pretnju bezbednosti i demokratskim vrednostima svojih članica. Poslednjih godina Alijansa je postala oprezna i zbog kineskih aktivnosti u Africi, gde je osnovala vojne baze.

NATO-ova oštra poruka o Kini usledila je nakon kritika te zemlje od strane G7, čiji je samit održan u Velikoj Britaniji prošle nedelje.

Lideri G7 izneli su u saopštenju kritiku na račun Kine zbog navodnih kršenja ljudskih prava i zahtevali transparentnu istragu porekla COVID-19 u toj zemlji.

Kao odgovor, Kina je u izjavi preko svoje ambasade u Velikoj Britaniji optužila G7 za „laži, glasine i neutemeljene optužbe“.

XS
SM
MD
LG