15. jun  2021. 08.08  | Izvor: RTV

Mihajlovićeva: Snagom vetra do bržeg rasta zelene Srbije

BEOGRAD -

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je povodom Svetskog dana vetra da je neophodno da iskoristimo veliki potencijal koji Srbija ima u oblasti obnovljivih izvora energije za unapređenje životne sredine, privredni rast i ostvarivanje vizije zelene Srbije.

“Naš cilj, koji samo zajedno možemo da ostvarimo, jeste da do 2050. godine najveći deo proizvedene energije dolazi iz obnovljivih izvora. Ali, trebalo bi da znamo da OIE nisu samo procenti, već da je zelena energija važna zbog naše energetske bezbednosti i kvaliteta naše životne sredine. Proces energetske tranzicije započeli smo u novembru prošle godine, kada je na Samitu u Sofiji u okviru Berlinskog procesa Srbija postala potpisnica Deklaracije o zelenoj agendi za zapadni Balkan. Zelena agenda je agenda rasta koja će obezbediti brži privredni rast i nova radna mesta i omogućiti da kao zemlja idemo ka klimatskoj neutralnosti”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da su u prethodnom periodu izgrađene vetroelektrane ukupne snage blizu 400 megavata, a da su u izgradnji još dva vetroparka ukupne snage blizu 170 megavata.

“Donošenjem prvog posebnog Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije postavili smo temelj da mnogo brže koristimo potencijale koje imamo u svim vidovima OIE. Stvorili smo uslove da svi investitori mogu da računaju na brze i efikasne procedure, a da troškovi za građane i privredu budu održivi. S povoljnim prirodnim uslovima koje imamo, verujem da možemo biti jedan od lidera u ovom delu Evrope kada je reč o zelenoj energiji“, navela je Mihajlovićeva.

Vlada osnovala Radnu grupu za pripremu zelenih obveznica

Vlada Srbije donela je odluku o obrazovanju radne grupe za pripremu, izradu i sprovođenje okvirnog dokumenta za izdavanje zelenih obveznica Republike Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu.

Zelene obveznice služe za finansiranje investicija u oblasti zaštite životne sredine.

Predsednik radne grupe je ministar finansija Siniša Mali, objavljeno je u Službenom glasniku.

Međuresornu radnu grupu čine predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstva za evropske integracije.

Radna grupa će o svom radu najmanje jednom godišnje podnositi izveštaj vladi i investitorima.

Takođe, Radna grupa može angažovati stručnjake iz različitih oblasti, tražiti od organa državne uprave, javnih preduzeća i drugih organizacija i privrednih društava podatke, dokumenta i izveštaje.