Društvo

Korona konačno posustaje

Korona konačno posustaje
Foto: N.N. | Korona konačno posustaje

BANJALUKA, SARAJEVO - U Bosni i Hercegovini juče je od testiranih 1.044 uzorka virus korona potvrđen kod tek šest osoba, evidentirana su i četiri smrtna slučaja, što je jasan pokazatelj da pandemije kovida-19 posustaje, ali prema riječima nadležnih još nismo u situaciji da proglasimo pobjedu nad virusom, za to će nam trebati makar 20 dana bez ijednog novog slučaja zaraze.

Prema evidenciji, 14. juna prošle godine u BiH su bila zabilježena 82 nova slučaja korone, dok je isti dan ove godine bilo zaraženo tek 0,6 odsto testiranih.

Tako je juče prvi put od pojave virusa korona u Republici Srpskoj zabilježen veći broj preminulih od novozaraženih, jer su evidentirana tri smrtna slučaja, dok su novooboljele tek dvije osobe.

"Kada je riječ o novozaraženima, rаdi sе о јеdnој muškој i јеdnој žеnskој оsоbi, оbје stаriје živоtnе dоbi, iz Bаnjаlukе i Zvоrnikа", saopštili su u Institutu za javno zdravstvo RS.

Dodali su da su prijavljena i tri smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa koroan, a radi se o osobama srednje i starije životne dobi iz Han Pijeska, Banjaluke i Čelinca. Isti dan u FBiH prijavljena su tri slučaja zaraze, dok je ovaj dan prošao bez novih smrtnih slučajeva. Vlada Brčko distrikta je juče saopštila da je evidentiran jedan novi slučaj zaraze, kao i da je zabilježen i jedan smrtni slučaj.

Kada se sve navedeno uzme u obzir, vidljivo je da je epidemiološka situacija u BiH stabilizuje, ali kako je rečeno "Nezavisnim novinama", za proglašenje kraja epidemije potrebno je da u roku od 28 uzastopnih dana ne bude nijedan novi slučaj kovida-19.

I dok bi Slovenija, u kojoj su juče potvrđena 24 nova slučaja zaraze, danas trebalo da proglasi kraj epidemije, takav scenario se neće dogoditi u BiH u skorije vrijeme, jer, iako bilježimo manji broj novooboljelih od ove zemlje, kako navode stručnjaci, manji broj oboljelih tokom toplijeg vremena ne znači da nas na jesen neće dočekati novi talas korone.

Nenad Stevandić, šef Tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije i zamjenik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS), za "Nezavisne novine" rekao je da se epidemiološka situacija u Srpskoj smiruje te da je za očekivati da u naredna dva mjeseca imamo i manji broj oboljelih.

"Uz još malo više truda, u periodu jula i avgusta, mogli bismo imati i do 14 dana bez ijednog novog slučaja, čime bismo mogli podvući crtu i reći da nas eventualno jesenje pogoršanje neće zakači u velikoj mjeri", rekao je Stevandić.

Dodao je da apeluje da građani nastave biti pažljivi i slijediti preporučene mjere, posebno mlađe osobe koje su aktivnije i česti su prenosioci infekcije.

"Onda bismo mogli za nekih 15 ili 20 dana imati i do dvije nedjelje bez novih slučajeva zaraze", naveo je Stevandić.

Na pitanje koliko je potrebno dana bez novozaraženih da se vanredna situacija ukine, on je rekao da to mora biti više od 20 uzastopnih dana.

"Budući da nas je ovaj virus iznenadio i nije se ponašao onako kako su nas učili na fakultetima i specijalizacijama, niko još ne može sa sigurnošću reći kakva nas situacija očekuje u periodu septembra, oktobra i novembra, ali je evidentno da nas u naredna dva mjeseca čeka veliko smirivanje", zaključio je Stevandić.

Da je epidemiološka situacija u Srpskoj u fazi stabilizacije potvrdio je za "Nezavisne" i Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

"Mi smo zadovoljni brojevima, epidemiološka situacija je stabilna i nadamo se da će ići ka sve boljoj. Moramo imati na umu i da ovo nije vrijeme za opuštanje. Jedan od glavnih faktora koji je doprinio boljoj epidemiološkoj situaciji je što smo u martu počeli s rigoroznijim epidemiološkim mjerama", naveo je Zeljković.

Dodao je da je pomoglo i to što je proces vakcinacije ubrzan u posljednjih 15 dana.

Istakao je da je potrebno 28 dana bez ijednog novog slučaja kovida-19 da bi se moglo reći da smo pobijedili epidemiju.

"U toku je turistička sezona, te očekujemo da će upravo to umnogome iskomplikovati situaciju. Teško je reći da je neka zemlja pobijedila epidemiju, mi se nadamo da će takva situacija biti kod nas u skorije vrijeme, međutim nije to tako jednostavno", zaključio je Zeljković.

Da se epidemiološka situacija u FBiH stabilizuje potvrđuje slučaj u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), gdje u posljednjih pet dana nije registrovan nijedan novi slučaja virusa korona, potvrdio je Pero Pavlović, portparol Kantonalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite.

Prema njegovim riječima, na sve bolju epidemiološku situaciju uticalo je više razloga, poput toplijeg vremena, odgovornog ponašanja većine građana te procesa vakcinisanja.

"Koliko god proces vakcinacije u našoj državi ne ide na najbolji mogući način, sretna je okolnost da se ta imunizacija korektno i kvalitetno događa u zemljama u okruženju, tako da oni ljudi koji dolaze iz regije u našu županiju, u našu državu, nisu više prijenosnici virusa pa je moguće i to jedan od razloga što danas imamo dosta dobru situaciju u Županiji", rekao je Pavlović. 

On je dodao da bismo, s obzirom na dobru situaciju, mogli ove ili sljedeće sedmice ići s preporukama Vladi FBiH da se dodatno relaksiraju epidemiološke mjere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije