RTRS: Imamo tajni dokument o Srebrenici, a ima ih još

RTRS navodi da poseduje dokument u kom su dokazi da su neki Srebreničani, koji su predstavljeni kao žrtve zločina, stradali pre masakra iz 1995.

Izvor: Tanjug, Sputnjik

Utorak, 15.06.2021.

07:30

RTRS: Imamo tajni dokument o Srebrenici, a ima ih još
EPA-EFE Fehim Demir

U tekstu koji je objavljen na sajtu javnog servisa Republike Srpske, navodi se da "manipulacija direktora Memorijalnog centra Potočari Emira Suljagića o broju žrtava iz jula 1995. godine nije usamljen slučaj".

U tom kontekstu, RTRS je dao imena i prezimena 11 Bošnjaka koji su, kako tvrde, stradali pre jula 1995. godine, uz navođenje godine smrti i nestanka.

"Sudeći prema dokumentima, već 1996. godine počela je institucionalna revizija. U službi su bili tadašnja Federalna komisija, kasnije bošnjački ogranak Instituta za nestala lica, potom Međunarodna komisija za nestale osobe, pa čak i pojedini sudovi nižeg ranga. Svi oni su izdavali potvrde i prepravljali podatke o mestu, vremenu i načinu smrti muslimana/Bošnjaka iz lažno demilitarizovanog srebreničkog regiona", navodi se u tekstu.

Dodaje se da je još desetine sličnih tajnih dosijea podrinjskih muslimana u posedu RTRS, a "svima je imenilac zajednički - nakon što su udruženim snagama sarajevske bivše i aktuelne institucije umešale prste, svi su smiraj pronašli u Potočarima, a u rubrici datum smrti - piše upravo jul 1995''.

Dokument od 1.200 strana

I profesor Gideon Grajf, izraelski istoričar i predsednik Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995, rekao je u intervjuu za RTRS da se u Srebrenici nije dogodio genocid i da broj bošnjačkih žrtava ne prelazi 3.714.

Grajf je rekao da Komisija sačinila ozbiljan, profesionalan i uravnotežen izveštaj, koji je veran istini i istorijskim događajima.

"Doprinos ovom izuzetnom dokumentu dali su veliki stručnjaci, tj. deset stručnjaka iz različitih zemalja - kada kažem deset, računam i sebe. To su čuveni stručnjaci u svojim naučnim disciplinama, tako da mislim da je, kao doprinos istini i nauci, ovo izuzetno bitan dokument. Kada sam ga uručio premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću i srpskom članu i predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku kao da su se oglasila zvona istorije, bez ikakvog preterivanja", rekao je on.

Grajf je naglasio da su u ovom dokumentu odgovorili na predrasude protiv srpskog naroda i onih koji su učestvovali u događajima u periodu od 1992. do 1995. godine.

"Radili smo predano i mislim da je dokument na 1.200 stranica dokaz ozbiljnosti našeg rada", naveo je i dodao da su Komisiji bile bitne samo činjenice, ne legende, priče i glasine, već samo istina.

"Ostali smo verni istini zato što smo ozbiljni ljudi, mi smo naučnici, i samo je istina osnov rada naučnika, naučnog rada", naglasio je Grajf.

Kako je rekao, Komisija je došla do dva glavna zaključka - jedan se tiče definicije genocida, a drugi broja žrtava, preneo je Sputnjik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: