NEKAD BIO MONAH A SADA SE SPREMA DA BUDE RAMBO: Neobična ispovest kaluđera iz Mjanmara kome je vojna hunta srušila snove VIDEO
ilustracija

hrabro

NEKAD BIO MONAH A SADA SE SPREMA DA BUDE RAMBO: Neobična ispovest kaluđera iz Mjanmara kome je vojna hunta srušila snove VIDEO

Planeta -

Budistički monah je prošao oružanu obuku za borbu sa narodnim otporom protiv vojne hunte u Mjanmaru, odustajući od zaveta protiv ubijanja kao odgovor na smrt mirnih demonstranata.

Bivši monah Kajtara, koji se sada zove Džordž Majkl, napustio je monaštvo i uzeo oružje kao odgovor na hapšenja i ubistva kolega monaha koji su se pridružili protestima protiv vojnog režima koji je u februaru svrgnuo izabranu vladu.

Kajtara (33) se zamonašio kada je imao 20 godina i bavio se humanitarnim radom. Služio je kao glavni monah manastira Damma Darna u gradu Hlaingthaia, oblasti kojom dominiraju fabrike odeće na periferiji Jangona, gde je nadgledao sirotište.

U prvim danima vojnog puča, Kajtara je rekao da je aktivno učestvovao u mirnim protestnim marševima.

"Organizujemo proteste u Hlaingtaji od 6. februara", rekao je za RFA u intervjuu. "Od tada smo marširali ulicama protestujući svaki dan do 14. februara, kada vlasti počinju da zaoštravaju proteste."

Nasilno suzbijanje demonstranata od strane snaga bezbednosti tog dana odnelo je smrt više od 60 ljudi. Mnogi stanovnici, uključujući hiljade radnika u fabrici, pobegli su iz područja koje su vlasti postavile pod vojno stanje.

Kaithara tog dana nije bilo među demonstrantima, jer se sakrio nakon što su vlasti izdale nalog za njegovo hapšenje. Tokom njegovog skrivanja, majka mu je umrla, ali on nije mogao da prisustvuje njenoj sahrani.

Kaithara je rekao da je kasnije saznao da je tokom protesta ubijeno mnogo kolega protestanata, događaja koji ga je podstakao da se pridruži popularnoj oružanoj pobuni protiv vojne hunte.

"Mi smo se opirali vladavini vojnog saveta mirno, a da nismo imali ni jednu iglu, ali nakon što sam saznao za snage koje su obarale kolege demonstrante, promenio sam mišljenje", rekao je. "Odlučio sam da se pridružim oružanoj obuci kad sam stigao u ovo" oslobođeno područje "."

Oslobođeno područje je opšti termin koji se u Mjanmaru koristi za označavanje teritorije koja nije pod vladavinom mjanmarske hunte, uključujući etnička područja pod kontrolom pobunjenika duž granica Tajlanda, Indije i Kine.

"Od nas se zahtevalo da se uzdržavamo od ubijanja dok smo bili budistički monasi, ali sada smo na borbenoj obuci", rekao je.

Vlasti u oslobođenom području u koje je Kajtara išao na vojnu obuku argumentovale su protiv njegovog učešća jer je bio monah veteran. Ali na kraju su popustili i on je počeo da trenira sa etničkom naoružanom grupom na mestu koje nije želeo da otkrije iz straha da će ugroziti druge vojnike.

"Bio sam monah 13 godina", rekla je Kajtara. "I dalje koristim smernice namenjene monasima. Podsećam se da više nisam monah i da sam sada vojnik, pa se trudim da jedem i živim kao i drugi vojnici. "

Sada kada je završio vojnu obuku, Kaithara je oficir, iako je rekao da se nerado suočava sa mjanmarskim vojnicima u borbi zbog svog prethodnog verskog zaveta da neće ubijati.

"Pitam se da li sam zaista sposoban da nekoga ubijem u borbi", rekao je. "Ranije sam sprečavao druge da ubijaju, a kamoli da sam nekoga lično ubio, ali sada sam dužan da ih eliminišem kao vojnika."

Kajtara je rekao da bi ostao monah da se nije dogodio vojni puč.

"Imao sam ambiciju da osnujem budistički univerzitet", rekao je. "Želeo sam da sagradim trospratnicu. Cilj mi je bio da izgradim nešto veliko poput orijentira za budiste. Ovo je bio moj san, ali sada je uništen. "

Drugi monasi su stupili u kontakt sa Kajtarom nakon što su na mreži videli njegove fotografije u vojnoj uniformi, rekao je, ali je dodao da ne želi da idu njegovim stopama.

"Iako je oružana pobuna od suštinske važnosti za ovu revoluciju, mnogo toga možemo učiniti kao budistički monasi", rekao je. "Želim da apelujem na druge budističke monahe da se ne odreknu monaštva da bi se pridružili oružanim snagama. Postoje mnogi drugi načini na koje možete da pomognete ostajući kao monah u zemlji. "

Snage bezbednosti uhapsile su najmanje 18 monaha zbog učešća u protestima od državnog udara 1. februara, prema Fondaciji Dama i Mir, internetskoj grupi koju su 2019. godine osnovali istaknuti domaći i međunarodni budistički monasi.

Hunta je ubila više od 860 ljudi, a 4.480 je i dalje u pritvoru od puča, prema Udruženju za pomoć političkim zatvorenicima, nadzornoj grupi sa sedištem na Tajlandu i nevladinoj organizaciji.

Kurir.rs/RFA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja