Lionel Mesi (Foto: Reuters)
Lionel Mesi (Foto: Reuters)

Repriza borbe za bronzu, Mesi i Gaučosi protiv stare garde iz Čilea

Vreme čitanja: 4min | pon. 14.06.21. | 22:00

Kopa Amerika: Na otvaranju Grupe A prvenstva Južne Amerike sastaju se Argentina i Čile

Samo što se završila sezona na klupskom nivou, počele su prave poslastice za sve ljubitelje fudbala. Uporede se uz Evropsko prvenstvo, održavaju i borbe za tron Južne Amerike. Kao i godinama unazad, Argentina je jedan od glavnih favorita, ali će to posle 28 godina suše morati da opravda na terenu. Sve oči će biti uprte u Lionela Mesija, koji će već na premijeri biti na velikom ispitu. Gaučosi ukrštaju koplja sa selekcijom Čilea, koja ih je dva puta bacila u očaj u borbama za trofej 2015. i 2016. godine (23.00).

23.00: (1,82) Argentina (3,40) Čile (4,80)

Izabrane vesti

U Grupi A se uz timove koji su se na minulom prvenstvu borili za treće mesto (Gaučosi slavili), nalaze se i selekcije Bolivije, Urugvaja i Paragvaja. Jaka je konkurencija, ali prva četiri mesta vode u nokaut fazu, pa će biti mesta i za popravni. Naravno, svi će pokušati da izbegnu četvrto mesto, koje bi trebalo da vodi na domaćina turnira i prvog favorita Brazil. Zato će Argentina i Čile sa imperativom pobede dočekati večerašnji okršaj.

Kao da je bačena kletva na Argentince, koji punih 28 godina nisu osvojili Kopa Ameriku. Pre dve godine su poraženi u polufinalu od Brazila, a interesantno je da od tada na 13 utakmica ne zna za poraz. Domogli su se trećeg mesta trijumfom nad Čileom, koji ih je na dva turnira pre toga dobijao u finalima. Čile je posle penala bio bolji 2015. godine, a potom je na isti način (posle 0:0 u regularnom delu i produžecima) seo na tron kontinenta i naredne godine. Od poraza pre dve godine u susretu sa Gaučosima u borbi za bronzu, La Roha je pretrpela tri poraza na 11 utakmica.

Hvale mediji i javnost u drugoj najvećoj zemlju Južne Amerike selektora Lionela Skalonija, iako su prilikom njegovog postavljanja bili jako skeptični. Bivši reprezentativac je trenersku karijeru počeo 2016. godine, kao pomoćni trener Horhea Sampaolija u Sevilji. Sa njim se godinu dana kasnije preselio u državni tim i obavljao istu funkciju, da bi mu savez posle neuspeha na Mundijalu poverio reprezentaciju. Uspeo je da podredi igru Lionelu Mesiju i na taj način izvuče maksimum iz Barseloninog superstara. Idealnog partnera mu je pronašao u Lautaru Martinezu i ovog tandema će se nesumnjivo bojati svaki protivnik na predstojećoj smotri.

Čileanci su sa druge strane Martina Lasartea postavili na mesto selektora u tekućoj godini. Nije imao najbolji početak, kako je remizirao upravo sa Argentinom, a potom i Bolivijom, na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Interesantno je da će na kontinentalnom šampionatu praktično izvesti generaciju koja je pre pet godina sela na krov Južne Amerike. Tu su i dalje Aleksis Sančez, Arturo Vidal, Gari Medel, Maurisio Isla i Klaudio Bravo. Biće ovo poslednji ples selekcije koja je naciju toliko puta učinila ponosnom. Videćemo ima li snage za još jedan veliki uspeh.

Pred prvi trening svoje ekipe detaljno je analizirao travnatu podlogu Nilton Santos stadiona u Riju. Korak po korak je premerio jednu polovinu terena i na kraju nije delovao zadovoljno. Navodno je pronašao određene neravnine, ali nije poznato da li će neke mere biti preduzete.

Sa 34 godine, Lionelu Mesiju nije ostalo puno prilika da u dresu sa državnim grbom napravi veliki uspeh. Nikako nije uspevao sa Gaučosima da napravi poslednji korak i popne se na tron nekog velikog takmičenja. Čile mu je dva puta stao na put upravo u borbi za trofej Kopa Amerike, pa je jasno da će večeras imati i motiv više. Na završnom turniru će pokušati da postane i igrač sa najviše nastupa u reprezentaciji, dosad ih je upisao 144, beži mu samo Havijer Maskerano (147). Ističe da je jako bitno početi turnir na pravi način.

"Potrebna nam je pobeda. Dobro smo radili, napredovali, ali moramo da pobeđujemo. Najpre na početku Kopa Amerike, gde je jako važno početi sa tri boda, jer vam daje mir za ono što dolazi potom. Svesni smo da će biti jako teško, ponovo igramo protiv Čilea, koji jako dobro poznajemo. Znamo da nas čeka jak protivnik, ali se nadam da možemo do dobrog rezultata, jer će biti važan za kompletan ishod grupne faze".

Kada su sastavi u pitanju, Skaloni će na golu dati prednost čuvaru mreže Aston Vile Emilijanu Martinezu, dok se u napadu uz Mesija i Lautara očekuje Nikolas Gonzales iz Šutgarta. On će dejstvovati po levom boku, kako bi pomagao Nikolasu Taljafiku, navode argentinski mediji. Čile je sa druge strane u velikom problemu. Aleksis Sančez je povređen i propustiće otvaranje sa Gaučosima. Popularni Ninjo Maravilja je najuspešniji igrač u istoriji La Rohe, a iako je na klupskom nivou u slobodnom padu i dalje je najbitniji igrač reprezentacije. Najbolji je strelac Čilea svih vremena (46), kao i igrač sa najviše nastupa (138). Kako stoje stvari, propustiće grupnu fazu takmičenja.

KOPA AMERIKA (BRAZIL) – 1. KOLO

GRUPA A

Ponedeljak

23.00: (1,82) Argentina (3,40) Čile (4,80)

Utorak

02.00: (1,43) Paragvaj (4,20) Bolivija (8,50)

***kvote su podložne promenama

GRUPA B

Nedelja

Brazil - Venecuela 3:0 (1:0)

/Markinjos 23, Nejamr 64pen, Gabigol 89/

Ponedeljak

Kolumbija - Ekvador 1:0 (1:0)

/Kardona 42/



tagovi

Kopa Amerika 2021reprezentacija Argentinereprezentacija ČileaArgentinaČileLionel MesiLionel SkaloniAleksis Sančez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara