Poljska „namestila“ pobedu Slovačkoj 1Foto: EPA-EFE/ADAM WARZAWA

U centralno-evropskom derbiju E grupe, reprezentacija Slovačke iznenadila je favorizovanu Poljsku – 2:1 (1:0) i već u prvom kolu napravila trokorak ka drugoj fazi Evropskog prvenstva za fudbalere.

Ili „samo“ nastavila tradiciju pozitivnih rezultata protiv ovog protivnika, ako duel posmatramo kroz prizmu statistike, jer ga je pobeđivala svaki put kada bi ga srela na velikim takmičenjima u poslednjih 25 godina.

U Sankt Petersburgu joj je to pošlo za rukom zahvaljujući autogolu rivala, isključenju jednog od njegovih igrača i taktičkom „hapšenju“ centarfora svetske klase Roberta Levandovskog, bez prave šanse na meču i (još pre EURO otpalih) čestitih akvizicija u liku Pjonteka i Milika.

Selektorski prelaz Paula Suze sa uobičajene formacije sa trojicom štopera u zadnjoj liniji na postavku 4-3-1-2 počela je da se urušava kao kula karata još u 18. minutu, kada je golman Vojčeh Ščešni poslednji pipnuo loptu i sam sebi dao gol. Robert Mak ju je dobio loptu na levoj strani, pa s njom u nogama kao makete obilazio čuvare da bi jakim šutem zatresao stativu, a odbitak pogodio Juventusovog čuvara mreže u leđa i doneo mu neslavno mesto u istoriji, kao prvom strelcu autogola u rukavicama.

Dobra tranzicija izabranika Štefana Tarkoviča i držanje najboljeg golgetera Starog kontinenta u zamci, odsečenog od ostatka ekipe, učinili su fudbal Slovaka dinamičnijim, timskijim i konkretnijim, uz potrebnu dozu opreza, a to još na poluvremenu najavilo poraz nepovezanih i mlakih Poljaka.

Iako smo već na otvaranju drugog dela videli izjednačenje. Prošle su svega 32 sekunde od povratka dva sastava na teren, kada je akcija Macieja Ribusa i Karola Linetija završena pogotkom drugog. Vezista Torina nije najbolje zahvatio loptu, ali ga je ona pogodila u drugu nogu, a to bilo dovoljno za šah-mat Martina Dubravke (46). Probali su Levandovski i družina da naprave preokret, ali su opet sami sebe sapleli. Tačnije Gregorž Krihovjak.

Član moskovske Lokomotive imao je već žuti karton kada je nagazio kolegu iz suprotnog tabora, pa je njegovo isključenje pola sata pre regularnog vremena bio snažan vetar u leđa rovitom, ali upotrebljivom Mareku Hamšiku i društvu. Pobednik je ubrzo rešen, pošto je dobro postavljeni i fokusirani štoper Milan Škrinijar imao prostora i vremena da se namesti za šut i tim udarcem donese važan trijumf svom timu (69).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari