Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:15, 14. 6. 2021.

| Društvo

Patrijarh Porfirije u Pčinjskom okrugu obilazio porodice, gledao tenis, pričao sa vernicima i služio liturgiju

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti, Bujanovačke
Patrijarh Porfirije - Vranje
Sa porodicom Tasić u Bujanovcu gledao finale Rolan Garosa u Parizu; foto: Grad Vranje

Osim posete manastiru Prohor Pčinjski gde je u nedelju održao besedu, Patrijarh Porfirije je u prvoj poseti Pčinjskom okrugu od kako je izabran obišao i Bujanovac i Vranje. On se obratio vernicima u Bujanovcu u hramu Svetog Petra i Pavla, a zatim je obišao nekoliko srpskih porodica, podelio im poklone i kod njih pogledao je i finale Rolan Garosa i navijao za Novaka Đokovića. Danas je u Sabornom hramu u Vranju služio liturgiju povodom slave Eparhije vranjske - Svetog Justina ćelijskog i vranjskog.

Kako pišu Bujanovačke, patrijarha je u porti gradske crkve u Bujanovcu u nedelju dočekalo više stotina vernika koji su izrazili želju da im češće dolazi, a on njima poručio da će crkva uvek biti sa njima.

Najvažnije od svega je da pokažemo da smo hrišćani, da pokažemo ljubav, da pokažemo otvorenost prema onima koji su tu pored nas, koji su naša braća i sestre, a i prema onima koji su naše komšije. Sile ovoga sveta koje imaju druge interese, one koji nisu interesi nas običnih ljudi, hoće da nas dižu jedne na druge i da nas dele, i nas unutar istog naroda, ali i sa narodima pored nas. Zato mi, molitvom i verom u Hrista, moramo biti jači od toga – rekao je patrijarh.

Nakon što se obratio vernicima, on je obišao nekoliko srpskih porodica sa više dece u Bujanovcu i podelio im poklone, saopštila je Srpska pravoslavna crkva, a u jednoj od njih je gledao finale Rolan Garosa u Parizu.

Patrijarh i mališani su navijali za slavnog srpskog tenisera Novaka Đokovića koji je još jednom obradovao naš narod pobedivši na jednom od najpriznatijih turnira. Njegova Svetost Patrijarh je danas posetio više mnogodetnih porodica u Bujanovcu i svima dodelio izdašnu pomoć - saopštavaju iz SPC.

Patrijarh Porfije - Vranje foto: Grad Vranje U sabornoj crkvi u Vranju je povodom obeležavanja slave Eparhije vranjske, služio svetu liturgiju, uz prisustvo arhijereja, monaha i sveštenika.

Izuzetno se radujem što smo sabrani u ovom velelepnom hramu. Zahvaljujući dvojici podvižnika Ocu Justinu i Ocu Pajsiju Svetogorcu koji su obitavali u Svetom Prohoru Pčinjskom duh svetlosti, duh jevanđelja u ovom gradu i prostoru više je nego prepoznatljiv i evo živi i u vama. Verujem da će biti tačka oslonca i vama i pokolenjima koja dolaze - rekao je patrijarh.

Nakon liturgije je održana litija do rodne kuće Svetog Justina, gde je patrijarh uručio nagrade najboljim učenicima na takmičenju iz veronauke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • perica

    10:50 // 15. 6. 2021.

    Dok je onaj stručnjak za vino i lignje, u pauzi od pričanja bajki i demagogije, sa međedom ispijao vina.

  • I devojke ga volele

    22:22 // 14. 6. 2021.

    Kako se od Porfirija pravi novi Pavle. Naš Prle, šeta mostom sam, gleda tenis. A popovska banda se za to vreme samo bogati i bahati.

    • PERCE

      10:59 // 15. 6. 2021.

      E , JADOVANE... IDI U CRKVU GREHE DA OKAJES ZA OVO BOGOHULJENJE... BOG DA PROSTI TVOJU GRESNU DUSU I IZJAVU

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: