Putnici iz Srbije od ponoći dobijaju kartice za plaćanje putarine u Makedoniji

Putnici iz Srbije koji u Severnu Makedoniju dolaze automobilom od ponoći će na prelazu Tabanovce dobijati karticu sa 760 denara.
Putnici iz Srbije od ponoći dobijaju kartice za plaćanje putarine u Makedoniji
Foto: 021.rs (ilustracija)
U pitanju je kartica za plaćanje putarine u oba smera na auto-putu "Prijateljstvo" od "Tabanovca" do "Bogorodice" -  na granici Grčke.
 
"Posle ponoći 15. juna započeće podela 'M-smart' kartica srpskim turistima koji prelaze GP 'Tabanovce' i tranzitiraju po Korodoru 10. Te kartice će deliti Ministarstvo unutrašnjih poslova", rečeno je u Vladi Severne Makedonije.
 
Po  odluci vlade, putnicima iz Srbije je namenjeno 200.000 "napunjenih" elektronskih "M-smart" kartica za plaćanje putarine u predstojećoj letnjoj sezoni, od 15. juna do 15. avgusta.
 
Pravo na korišćenje te kartice će imati svi državljani Srbije koji automobilom putuju po Severnoj Makedoniji po "Koridoru 10", na kojem su naplatna mesta opremljene za korišćenje elektronskog sistema plaćanja.
 
Davaće se po jedna kartica po automobilu prilikom ulaska na graničnom prelazu "Tabanovce", što će kontrolisati MUP i Javno preduzeće za državne puteve.
 
Kartice ostaju državljanima Srbije koji će moće da ih dopunavaju preko sistema "e-kard", sa najmanje 300 denara, za sledeći ulazak u Severnu Makedoniju.
 
"Ovo je gest zahvalnosti Srbiji i srpskim građanima koji su uvek dobrodošli da odmor provedu u Severnoj Makedoniji", ističu u Vladi Severne Makedonije.
 
Procena o broju potrebnih kartica za srpske turuste u letnjoj sezoni napravljena je na osnovu podataka iz 2019. godine, kada je registovan najveći broj stranih vozila koja su prošla kroz Severnu Makedoniju.
  • Banderaš

    14.06.2021 23:50
    Ološ
    Nalazim u GR od 01.06. I vraćam se nazad iz GR preko Makedonije za srbiju 01.07.Da li te besplatne kartice važe i za nas koji ulazimo u Makedoniju,ali iz GR?Ako je gratis za srpske vozače,trebalo bi važiti i za nas!
  • uDBa

    14.06.2021 20:44
    zivi i zdravi bili

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.