Đaci ne mogu u Petnicu o trošku opštine Mladenovac, nadležni prebacuju „loptu“

Vesti 14. jun 202119:39 > 22:55 14 komentara

Đaci iz mladenovačke gimnazije koji su se javili N1 tvrde da ove godine neće otići u istraživačku stanicu "Petnica", jer je opština odbila da ih finansira, iako im je prethodnih godina plaćala troškove za to. Kažu da su razočarani i da nemaju informacije da li će škola nešto preduzeti. Iz opštine Mladenovac navode da će troškove pokriti kada se ispune svi neophodni uslovi, ali ne preciziraju koji.

Pred kraj školske godine na adrese gimnazijalki Jovane i Ane stiglo je pismo iz istraživačke stanice Petnica u kom su obaveštene da su izabrane da pohađaju seminar kako bi dopunile znanje iz raznih predmeta. Međutim, naišle su na prepreku.

„Ovo je trebalo da bude moj prvi put da ja odem u Petnicu, ali ove godine sa razočaranjem nisam mogla da odem, zato što je optšina odbila da plati troškove boravka u Petnici“, kaže Ana Obradović, učenica gimnazije iz Mladenovca.

I Jovana Todorović, učenica iste škole ima isti problem:

„Ja sam u Petnici od 2019. godine i uvek je opština finansirala odlaske, do sada je sve to funkcionisalo tako što bi samo odneli pismo koje dobijemo od Petnice direktoru škole i onda bi kasnije nas direktor obavestio da je novac uplaćen, međutim ove godine je psiholog, kao i direktor javio učenicima samo da neće biti finansirano od strane opštine“.

Đaci su obaveštenje dobili SMS porukom. Nadležni iz gimanazije su im rekli da je direktoru rečeno da opština ne može da pokrije troškove za Petnicu, jer nema sredstava za to. Navedeno je i da postoji mogućnost da će se novac učenicima refundirati kasnije, ali da nije sigurno.

„Iskreno sam veoma razočarana, ja sam održavala predavanja i predstavljanje Petnice u gimnaziji našoj početkom ove godine, kako bi se što više učenika prijavilo za Petnicu, jer ima ogroman značaj i mene i mnoge druge je formirala kao osobe i pokazalo nam je kako nauka izgleda“, ističe Jovana Todorović.

„Opština Mladenovac je pre nekoliko nedelja dobila kaznu od 500 hiljada dinara zbog nezakonitog pušenja u opštini Mladenovac. Mislim da je stvarno nepravedno da opština plaća kazne na takav način, a da nemaju sredstava da izdvoje za boravak 10 učenika u istraživačkoj stanici Petnici“, rekla je Ana Obradović.

Iz opštine Mladenovac za N1 u pisanom odgovoru tvrde da će podržati đake:

„Gradska opština Mladenovac će kao i svake godine do sada finansirati odlazak talentovanih učenika u istraživačku stanicu Petnica. Kao i svake godine, očekujemo zahtev škole na osnovu kojeg ćemo obezbediti sredstva, kada se ispune svi neophodni uslovi.“

A koji uslovi tačno treba da se ipune, iz opštine nisu precizirali. Detalje o tome nije izneo ni sam direktor škole.

Koje korake će nadležni iz mladenovačke gimnazije preduzeti kako bi učenici otišli na seminar u Petnici, nismo uspeli da saznamo jer direktor nije želeo da govori za N1.

I to nam je rekao u prvom telefonskom razgovoru. Potom nas je direktor pozvao i objasnio da nije u prilici da da izjavu, jer nije u školi i da mu pitanja pošaljemo na mejl. Dobili smo štur odgovor.

„Zahtev za sredstva za Petnicu je upućen opštini Mladenovac“, navodi Aleksandar Cvetković, direktor mladenovačke gimnazije.

Ako je zahtev poslat, ostaje nejasno zbog čega opština još uvek nije dala zeleno svetlo za finasiranje boravka đaka u Petnici i šta tačno koči celu situaciju.

„Moram da napomenem da je opština platila dolazak influenserke u naš grad, a samim tim nisu mogli da izdvoje sredstva za naš boravak u Petnici“, kaže Ana Obradović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare