Pozornica

"Prvi dejt" zaokružuje priču o punoljetstvu pozorišta u Prnjavoru

"Prvi dejt" zaokružuje priču o punoljetstvu pozorišta u Prnjavoru
Foto: N.N. | "Prvi dejt" zaokružuje priču o punoljetstvu pozorišta u Prnjavoru

Prnjavorsko amatersko pozorište u martu ove godine obilježilo je 18 godina uspješnog djelovanja, a 18. juna na dramskoj sceni Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) "Prosvjeta" biće odigrana 50. premijera i to predstava pod nazivom "Prvi dejt" u režiji Brankice Radonjić.

"Predstava 'Prvi dejt' kao 50. premijera zaokružuje na lijep način ovu priču o našem punoljetstvu. Priča o nama dokaz je da i u manjim sredinama može da opstane uspješna kulturna aktivnost i, što je još važnije, da može da traje i da održava visok nivo kvaliteta", rekla je Brankica Radonjić, umjetnički rukovodilac pozorišta.

Radonjićeva je dodala da je vrlo značajno za djecu i mlade da imaju u svom mjestu jednu takvu kreativnu radionicu za ispoljavanje umjetničkih afiniteta, jer se obrazovne institucije nedovoljno posvećuju talentovanoj i nadarenoj djeci i ona često ostanu nezapažena.

"Godišnji upis novih članova svih ovih godina potvrđuje da smo mi prepoznati upravo kao mjesto za djecu i mlade koji vide dalje i šire i koji žele da svoje živote oplemene drugačijim vještinama i vrijednostima", izjavila je Radonjićeva za "Nezavisne".

Predstava "Prvi dejt" nastala je po tekstu mladog dramaturga Milice Kostić, a bavi se problematikom puberteta pa se odlično prožima sa tom problematikom iz autorskog priručnika "Učim život".

"Iz ovog razloga osmislili smo predstavu koja na inovativan način daje tinejdžerima odgovore na brojne pubertetske dileme. Zajedničkim radom došli smo do konačnog oblika dramskog izraza koji je jako privlačan toj ciljnoj grupi. Nadamo se da će u nastavku sezone biti moguće da predstavu organizovano pogledaju učenici viših razreda osnovne škole za koje je tematski i namijenjena", pojasnila je Radonjićeva.

Projekat "Pubertet u meni, ja u pubertetu", čiji je integralni dio predstava "Prvi dejt", podržan je od strane opštine Prnjavor i Fondacije "Mozaik" putem Zajednice za aktivizam i poduzetništvo mladih "Lonac.pro", uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske i Ambasade Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini te drugih finansijskih partnera.

"Dramska scena SPKD 'Prosvjeta' djeluje u više uzrasnih grupa i svi pripremaju predstave u skladu sa tim, tako da do kraja sezone očekujemo izlazak premijere za djecu 'Štrumpfovi' u epizodi 'Prvi rođendan', te premijere za odrasle 'Jazavac pred sudom' i 'Druga sreća'", objasnila je Radonjićeva.

U predstavi "Prvi dejt" svoj glumački talenat pokazaće Bojan Aleksić, Ana Božić, Lana Zec, Vuk Karanović, Branko Kukavčić te Neda Stojčić.

"Tokom ljeta organizovaće se i ljetna škola glume, a od septembra smo domaćini Sedmoj pozorišnoj reviji 'Prnjavor i prijatelji', nakon čega slijede pripreme za novogodišnje praznike", zaključila je Radonjićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije