Linkovi

Putin: Optužbe za sajber napade na SAD - farsa


Ruski predsednik Vladimir Putin razgovara sa novinarom NBC Kirom Simonsom u intervjuu emitovanom 14. juna 2021. (Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
Ruski predsednik Vladimir Putin razgovara sa novinarom NBC Kirom Simonsom u intervjuu emitovanom 14. juna 2021. (Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ruski predsednik Vladimir Putin odlučno je odbacio navode da njegova zemlja vrši sajber napade na SAD kao "neosnovane".

Putinovi komentari su deo intervjua koji je emitovan na mreži NBC u ponedeljak, dva dana pre njegovog samita sa predsednikom Džozefom Bajdenom u Ženevi, i pokazuju tenzije koje vladaju između dve zemlje.

“Gde su dokazi? Ovo postaje farsa", rekao je Putin. "Optuživani smo za najrazličitije stvari - mešanje u izbore, sajber napade i tako dalje i tako dalje - a nijednom, niti jednom, nisu se potrudili da pokažu bilo kakve dokaze, tu su samo neosnovane optužbe".

U aprilu, SAD su objavile da proteruju desetoro ruskih diplomata i uvele nove sankcije zbog hakovanja sistema kompanije za informacionu tehnologiju Solar Vinds.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je u nedelju za program televizije ABC "This Week" da "nijedna odgovorna zemlja ne treba da bude utočište kriminalnim organizacijama koje se bave sajber napadima".

Pumpa Rejs Trek u Sent Pitersburgu na Floridi bila je jedna od mnogih bez zaliha benzina zbog hakovanja sistema kompanije Kolonijal pajplajn, 12. maja 2021.
Pumpa Rejs Trek u Sent Pitersburgu na Floridi bila je jedna od mnogih bez zaliha benzina zbog hakovanja sistema kompanije Kolonijal pajplajn, 12. maja 2021.

Blinken je izjavio da će Bajden to "veoma jasno staviti na znanje predsedniku Putinu".

"Tražimo saradnju Rusije u rešavanju problema sa tim kriminalim organizacijama - onima koje operišu sa ruske teritorije".

Dve važne američke kompanije - Kolonijal pajplajn, koja transportuje gorivo u jugoistočnom delu SAD, i kompanija JBS (Džej Bi Es) za proizvodnju mesa, prošlog meseca su bile meta sajber napada, za koje se veruje da potiču iz Rusije. I Kolonijal i JBS platili su milione dolara otkupa hakerima da bi nastavili svoje poslovne operacije, iako su američke agencije za sprovođenje zakona uspele da povrate deo novca koji je hakerima platio Kolonijal pajplajn.

Putin je u nedelju rekao državnom TV kanalu Rosija 1 da je Rusija spremna da izruči sajber kriminalce na jednakoj osnovi sa SAD, iako nije bilo jasno za koje napade na ruske kompanije je tvrdio da potiču iz Sjedinjenih Država.

Ruski lider je rekao da Moskva i Vašington moraju da "preuzmu jednake obaveze" u razmeni osumnjičenih, rekavši:

"Rusija će to prirodno učiniti, ali samo ako druga strana, u ovom slučaju Sjedinjene Države, pristane na isto i takođe izruči odgovarajuće kriminalce Ruskoj Federaciji".

Bajden je na konferenciji za novinare na samitu G-7 u Britaniji rekao da su pregovori mogući, ali bio je skeptičan da će se Putinovo ponašanje promeniti.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je prošle sedmice da će se o "pitanju rensomver napada" (sajber napada kada hakeri traže od kompanije otkup da joj dozvole nastavak rada kompjuterskih sistema) razgovarati na samitu Bajden - Putin.

"Pokrenuli smo pitanje sajber napada sa bilo kojom zemljom, a to uključuje i Rusiju", rekao je Prajs.

Blinken je rekao za ABC da se Bajden nada da će se videti "da li možemo da imamo predvidljiviji, stabilniji odnos (sa Rusijom), ali podjednako da razjasnimo da ćemo, ako Rusija odluči da nastavi da deluje agresivno i nepromišljeno, reagovati snažno"

Šef američke diplomatije rekao je da veruje da će Bajden razgovarati sa Putinom sa nove, snažne pozicije, posle širokog dogovora o zapadnim ciljevima koji je postignut na samitu G-7 proteklog vikenda, i posle samita NATO-a u ponedeljak i SAD - EU u utorak, na kojima će verovatno biti definisani zajednički ekonomski, vojni i bezbednosni prioriteti.

"Dolazimo sa samita G-7, doći ćemo sa NATO samita i susreta sa EU", rekao je Blinken. "Zajednički, kada naše zemlje saražuju i kreću se u istom smeru vojno, ekonomski, diplomatski, politički, to je neverovatno moćna sila".

"Zajedno predstavljamo više od 57 odsto svetskog BDP-a, a jedna od stvari koju ste možda primetili ove nedelje je da je sprovedena anketa u većini zemalja sa kojima ćemo raditi ove nedelje; 75 odsto sada ima poverenja u predsednika Bajdena i u američko vođstvo", rekao je Blinken.

"To je više od 17 odsto pre godinu dana", nastavio je. "To znači da smo u mnogo snažnijoj poziciji nego što smo bili poslednjih godina da sve naše zemlje rade zajedno, uključujući i suočavanje s ekscesima Rusije".

Ruski lider rekao je televiziji NBC u prošlonedeljnom intervjuu da se odnos Rusije sa Sjedinjenim Državama "pogoršao do najniže tačke" poslednjih godina i omalovažio Bajdenovo poreklo kao političara od karijere u SAD.

Putin je pohvalio bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa kao "izvanrednu, talentovanu ličnost", dok je Bajdena opisao kao "čoveka od karijere".

"Praktično ceo svoj život proveo je u politici. Samo pomislite na broj godina koje je proveo u Senatu. Drugačija osoba", rekao je Putin.

Povlačenje paralele sa napadima na Kapitol

U intervjuu za mrežu NBC, Putin je takođe rekao da su stotine ljudi uhapšene zbog nereda na američkom Kapitolu bile žrtve "progona zbog svojih političkih opredeljenja".

Očekuje se da će Bajden u Ženevi oštro kritikovati Putina i zbog ponašanja prema političkim protivnicima u Rusiji, a posebno hapšenja opozicionog lidera Alekseja Navalnog, pritvaranja hiljada demonstranata koji su protestovali zbog njegovog hapšenja, kao i proglašavanja organizacije Navalnog - ekstremističkom.

“Vi to predstavljate kao netoleranciju prema političkim neslaganjima u Rusiji. Mi to vidimo potpuno drugačije", rekao je ruski lider u intervjuu koji je na američkoj televiziji emitovan u ponedeljak.

Zatim je podsetio na nerede u Vašingtonu 6. januara, kada su demonstranti upali u Kapitol da pokušaju da zaustave brojanje elektorskih glasova i potvrdu izborne pobede Džoa Bajdena nad Trampom.

“Da li znate da je 450 pojedinaca uhapšeno posle ulaska u Kongres? Tamo su došli sa političkim zahtevima", rekao je.

Putin je još jednom demantovao da Kremlj stoji iza prošlogodišnjeg trovanja Navalnog nervnim agensom.

“Nemamo običaj da vršimo atentate na bilo koga. Da li ste vi naredili ubistvo žene koja je ušla u Kongres gde su je ubili policajci?", rekao je Putin misleći na Ešli Babit, Trampovu pristalicu koju je usmrtio policajac dok je pokušavala da se popne kroz prozor sale Predstavničkog doma.

XS
SM
MD
LG