Najnovije vesti
Vesti Svet
"ČLAN 5 JE SVETA OBAVEZA" Bajden: Evropa mora da zna da su SAD uz nju

"ČLAN 5 JE SVETA OBAVEZA" Bajden: Evropa mora da zna da su SAD uz nju

Američki predsednik Džo Bajden je izjavio danas da je NATO od ključne važnosti za američke interese, dodajući i da želi da Evropa zna da su uz nju Sjedinjene Države.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Džo Bajden Foto: FRANCOIS WALSCHAERTS / EPA;
Džo Bajden

"Član 5 je sveta obaveza", rekao je Bajden, ukazujući na odredbu iz osnivačkog sporazuma NATO-a koja obavezuje sve članice da priskoče u pomoć i uzvrate ako bilo koja zemlja iz alijanse bude meta oružanog napada.

"Želeo bih da Evropa zna da su SAD uz nju", porucio je predsednik SAD, a prenosi agencija Rojters.

Bajden je poručio i da je sve prisutnije mišljenje u poslednjih nekoliko godina da je NATO suočen sa novim izazovima, kao što su Rusija i Kina.

Bajden se po dolasku u Brisel, u sedište alijanse, sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, nakon čega će se kako je saopštila Bela kuća, sastati sa liderima baltičkih država koje su na istočnom krilu NATO-a, kako bi razgovarali o "pretnji koju predstavlja Rusija", Kini i nedavnoj "vazduhoplovnom piratstvu" u Belorusiji.

Bajden će se takođe sastati sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Američki predsednik bi u sredu trebalo da se sastane sa predsednikom Vladimirom Putinom u Ženevi.

Kako navodi agencija AP, Bajden je fokusiran na izgradnju kohezivnije veze između SAD i saveznika, koji su postali oprezni prema američkom liderstvu nakon četiri godine Trampovih kritika na račun alijanse.