Društvo

Dobojski medicinari dali krv

Dobojski medicinari dali krv
Foto: N.N. | Dobojski medicinari dali krv

DOBOJ - Ljekari, medicinske sestre i tehničari zaposleni u dobojskom Domu zdravlja nakratko su napustili svoja radna mjesta i u Službi za laboratorijsku dijagnostiku dali krv za potrebe Zavoda za transfuzijsku medicinu RS.

"Meni je danas mali jubilej, jer je 10. put da dajem krv... Nažalost, ja sam prvi put dala krv relativno kasno. Sjećam se te situacije - moj pacijent je bio očajan jer je morao na operaciju, a nije mogao da nađe dobrovoljnog davaoca negativne krvne grupe, a ja sam to shvatila kao poziv i to je bio prvi put kada sam dala krv", rekla je dr Željka Popović, specijalista porodične medicine.

"U našoj službi za fizikalnu medicinu od nas deset, osam daje krv redovno. Svake godine kad god je akcija svi se odazovemo", kaže Siniša Zarić, koji je peti put dao krv, a prvi put je to učinio prije deset godina.

"Ovo mi je drugi put da dajem krv, darivala sam kao srednjoškolka, nekada. Nikada ne znate kada može ova doza nekom da spasi život", kazala je Suzana Bjelanović, zaposlena u priručnoj apoteci Doma zdravlja.

Darko Mikerević, ljekar u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS u Doboju, kaže da trenutno raspolažu sa dovoljnim zalihama krvi. Na naše pitanje da li je darovao krv, odgovorio je da je to učinio jednom kao srednjoškolac, a kasnije to nije mogao činiti zbog zdravstvenih problema.

On objašnjava koji su najčešći razlozi koji sprečavaju ljude da daruju krv.

"Najčešće u ovo sada ljetno vrijeme razlog je nizak pritisak, ako je toplo i  sparno vrijeme, zatim nizak hemoglobin", kazao je Mikerević.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije