Biznis
OD SEDAM DO 50 EVRA PO GOSTU Država nudi subvencije za turistički promet

OD SEDAM DO 50 EVRA PO GOSTU Država nudi subvencije za turistički promet

Ministarstvo turizma objavilo je danas obaveštenje o načinu na koji turističke agencije mogu da iskoriste državne podsticaje za organizovani turistički promet u Srbiji, vredne od sedam do 50 evra po gostu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
turisti, Banjaluka Foto: S Pasalic / RAS Srbija
turisti, Banjaluka

Za državnu podršku prijavljuje se na osnovu Uredbe o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja organizovanog turističkog prometa na teritoriji Srbije, koju je donela vlada.

Foto: V.L. / RAS Srbija

Pravo na subvencije imaju turističke agencije organizatori turističkog putovanja, registrovane u Srbiji, koje poseduju propisanu licencu.

Osnov za dodelu subvencija su organizovana dovođenja grupa domaćih ili stranih turista, kao i organizovano dovođenja turističkih grupa stranih turista od strane organizatora ili posrednika međunarodnog kongresa, odnosno međunarodnog korporativnog događaja u čijoj realizaciji korisnik subvencije nastupa kao lokalni agent i organizuje uslugu smeštaja i još najmanje dve usluge.

Podsticaje mogu da očekuju domaće agencije koje kao lokalni agent učestvuju u realizaciji kada strana turistička agencija organizovano dovodi grupu stranih turista.

Pročitajte još

Na podsticaje mogu da računaju i agencije - lokalni agenti prilikom organizovanog dovođenja turističkih grupa stranih turista od strane organizatora ili posrednika međunarodnog kongresa ili korporativnog događaja i to za organizovanje dela takvih događaja.

Iznos sredstava državne subvencije zavisi od osnova po kom domaća agencija ostvaruje pravo na subvenciju, broja ostvarenih noćenja, a u nekim slučajevima i od vrste prevoza i zemlje iz koje strani turisti dolaze, navodi se u obaveštenju Ministarstva.