Prvi test na Akropolis kupu 1Foto: KSS/Nebojša Petrušić

Turbulentna mu je bila prva sezona samostalnog vođenja jednog evropskog tima; Fenerbahče je, opterećen povredama, godinu završio bez trofeja, dok je Igor Kokoškov naučene lekcije arhivirao i oran stigao na uvodno okupljanje svojih izabranika pred vruće reprezentativno leto.

Selektoru će primarni zadatak biti da sa Srbijom na predstojećem kvalifikacionom Olimpijskom turniru od 29. juna do 4. jula u Beogradu, obezbedi plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

U skladu sa već utvrđenim planom, Kokoškov je stručni štab ojačao kondicionim trenerom Markom Sekulićem i sada već bivšim šefom struke Partizana, Aleksandrom Matovićem, specijalistom za individualni rad, prevashodno sa visokim igračima. Igrači su polako počeli sa okupljanjem, negde do srede, 16. juna većina bi trebalo da zaduži reprezentativnu opremu (izuzev NBA igrača, tačnije Nikole Jokinu Smailagiću i Alekseju Pokuševskom; centar Vorirosa imao je turbulentnu sezonu; njegov status u Voriorsima je neizvestan i pitanje je da li će moći da uklopi individualne sa obavezama u reprezentaciji. Pokuševski je, pak, imao vrlo dobru ruki sezonu u Oklahomi međutim Tanderi od njega očekuju da se tehnički usavršeniji i fizički snažniji pojavi na trening kampu krajem avgusta.

Na prvoj prozivci pojavili su se igrači bez ugovora: Nemanja Bjelica, Stefan Jović i Aleksa Avramović, kao i odmorni Miroslav Raduljica, odnosno Ognjen Jaramaz, Dalibor Ilić i Nemanja Nedović. Reprezentacija Srbije treniraće u Beogradu do 17. juna, potom sledi selidba u Atinu gde će od 18. do 20. juna odigrati kontrolne mečeve na Akropolis kupu protiv domaćina Grčke, te Portorika i Meksika. Generalnu probu imaće protiv Meksika 23. juna u Beogradu.

Srbija će kvalifikacije za Olimpijske igre započeti u Grupi A protiv Dominikanske Republike i Filipina, dok će u Grupi B biti Italija, Portoriko i Senegal. Na prvom spisku Igora Kokoškova našlo se 25 imena – Miloš Teodosić, Stefan Jović,Vasilije Micić, Aleksa Avramović, Bogdan Bogdanović, Danilo Anđušić, Ognjen Jaramaz, Branko Lazić, Nikola Kalinić, Vladimir Lučić, Ognjen Dobrić, Dragan Milosavljević, Nemanja Bjelica, Dejan Davidovac, Filip Petrušev, Dalibor Ilić, Nikola Milutinov, Boban Marjanović, Miroslav Raduljica, Alen Smailagić, Marko Gudurić, Nikola Jokić, Aleksej Pokuševski, Vanja Marinković, Nemanja Nedović.

Jasno je da će posle učešća na Akropolis kupu selektor morati da skrati spisak i gotovo izvesno zahvali se većini igrača koji su nastupali za Srbiju tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Takođe, pitanje je u kakvoj je formi Vanja Marinković, koji nije bio deo ekipe Valensije tokom plej-ofa Endesa lige, kao i Dragan Milosavljević. Popularni Gagi za vreme plej-ofa Superlige odigrao je u dresu Mege svoje prve mečeve nakon oporavka od operacija kolena i duge pauze prouzrokovane upravo teškom povredom. Nikola Milutinov, pak, propustio je drugi deo sezone u dresu CSKA zbog problema sa ramenom.

Okupljanju reprezentativaca prisustvovali su Predrag Danilović, potpredsednik Nenad Krstić i generalni sekretar Zlatko Bolić. Uz selektora Kokoškova su i svi stari članovi stručnog štaba osim Dejana Milojevića koji će se timu priključiti po završetku klupskih obaveza.

Brinu povrede Jaramaza i Gudurića

Selektor Kokoškov odmah se suočio sa neizvesnošću u vidu spremnosti Jaramaza da od starta krene sa treninzima punog intenziteta. Kao i Marko Gudurić, i novi član minhenskog Bajerna ima problema sa upalom tetive. Detaljniji uvid lekarski tim će steći nakon kontrolnih pregleda. Gudurić je već bio u Minhenu kod specijaliste, a sličan put mogao bi da prođe i Jaramaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari