1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

SIPRI upozorava na preokret trenda u nuklearnom naoružanju

14. jun 2021.

Stručnjaci Instituta za istraživanje mira SIPRI su zabrinuti: Broj nuklearnih bojevih glava se smanjuje ali za upotrebu je spremno više nuklearnog oružja nego pre godinu dana.

https://p.dw.com/p/3ursy
Ruska interkontinentalna raketa
Ruska interkontinentalna raketaFoto: RU-RTR Russian Television/AP/picture alliance

Kao što je navedeno u novom godišnjem izveštaju istraživačkog instituta sa sedištem u Stokholmu, početkom 2021. u svetu je postojalo 13.080 komada nuklearnog oružja - što je za 320 manje nego prethodne godine i manje od petine onoga što su nuklearne sile imale tokom hladnog rata sredinom 80-ih.

Gotovo 4.000 komada nuklearnog oružja spremno za upotrebu

Međutim, istraživači mira ocenjuju zabrinjavajućim broj nuklearnih bojevih glava koje su montirane na rakete ili se nalaze u aktivnim bazama. SIPRI ovo nuklearno oružje smatra spremnim za upotrebu - sada ih je 3825 u odnosu na 3.720 u prethodnoj godini. SAD i Rusija povećale su arsenal ovog oružja u odnosu na prethodnu godinu za oko 50 komada.

"Čini se da se ukupan broj bojevih glava u globalnim vojnim zalihama povećava", rekao je Hans M. Kristensen, SIPRI-jev stručnjak za nuklearno razoružanje, kontrolu naoružanja i neširenje oružja. "Zabrinjavajući je znak da je silazni trend koji karakterizuje globalne nuklearne arsenale oružja od kraja Hladnog rata zaustavljen".

Prema proračunima instituta za istraživanje mira SIPRI, Rusija (6255) i SAD (5550) zajedno poseduju preko 90 posto svetskog nuklearnog oružja. Obe zemlje imaju opsežne i skupe programe u okviru kojih vrše zamenu i modernizaciju nuklearnih bojevih glava, raketnih nosača i nosača aviona.

 "Čini se da se povećava značaj, koji Rusija i SAD pridaju nuklearnom oružju u svojim strategijama nacionalne sigurnosti", smatra Kristensen.

I ne samo Rusija i SAD...

U izveštaju za 2021. koji je objavio SIPRI, registrovani su i drugi zabrinjavajući trendovi. Ne samo da SAD i Rusija unapređuju svoje nuklearne arsenale, već i druge nuklearne sile takođe ulažu u svoju nuklearnu gotovost i planiraju, razvijaju ili raspoređuju dodatne sisteme naoružanja. Reč je o sedam nuklearnih sila: Velikoj Britaniji, Francuskoj, Izraelu, Kini, Pakistanu, Indiji i Severnoj Koreji.

Raketa Severne Koreje
Raketa Severne KorejeFoto: KRT/AP/picture alliance

Prema izveštaju instituta SIPRI, Velika Britanija je takođe preokrenula svoju politiku smanjenja nuklearnog arsenala i podigla planiranu gornju granicu nuklearnog oružja sa 180 na 260. Kina se nalazi usred velike modernizacije i proširenja svog arsenala nuklearnog naoružanja, a Indija i Pakistan su takođe u procesu širenja svojih nuklearnih arsenala. Uz to, uprkos svim međunarodnim apelima, i Severna Koreja nastavlja razvoj ​​svog vojnog nuklearnog programa.

haz/ack (dpa, afp)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.