Najnovije vesti
Vesti Beograd
Nina je skuvala NAJVEĆI MOGUĆI LONAC PASULJA i poslala VAŽNU PORUKU svim Beograđanima (FOTO)

Nina je skuvala NAJVEĆI MOGUĆI LONAC PASULJA i poslala VAŽNU PORUKU svim Beograđanima (FOTO)

"Od danas sam i zvanično deo volonterskog tima Solidarne kuhinje!", pohvalila se Beograđanka Nina Stojković i na svom Tviter nalogu priložila fotografiju ogromnog lonca i pripremljenih oko 30 porcija pasulja za najugroženije naše sugrađane.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Solidarna kuhinja Foto: Đorđe Kojadinović / RAS Srbija
Solidarna kuhinja

Ona je ovim činom postala deo sada već poprilično velikog tima humanih Beograđana koji tri puta nedeljno pripremaju kuvana jela za siromašne građane i potom ih besplatno dele kod Vukovog spomenika u centru Beograda.

"Jutros samo pripremila oko 25 kg hrane za one nepravedno ostavljene na margini društva, same i GLADNE. Situacija je tužna i alarmantna! Nisu gladni samo oni bez doma -mnogo penzionera živi na ivici egzistencije", napisala je ona juče.

Kako je navela dalje: "Niko ne sme biti gladan!" i poslala poruku svim humanim ljudima:

"Pridružite se na bilo koji način ovoj divnoj i neophodnoj incijativi. Svi detalji su na njihovom sajtu. Solidarnost, ne milostinja!".

Solidarna kuhinja je nezavisni kolektiv koji obezbeđuje hranu i druge vidove pomoći onima kojima je ona najpotrebnija.

Kolektiv Solidarna kuhinja je formiran iz potrebe da se na sve probleme siromaštva i gladi, koji naročito dolaze do izražaja u kriznim situacijama, odgovori solidarnošću i uzajamnom pomoći.

Aktivisti Solidarne kuhinje pomažu svoje sugrađane na sve načine: prikupljaju sredstva, nabavljaju, pripremaju i distribuiraju hranu. Hrana se distribuira direktno najugroženijima, na nekoliko mesta u gradu.

Obroci se obezbeđuju svima koji se prijave da su im potrebni, kao i svima koji se pojave na punktu. Stanjem u društvu najviše su pogođeni beskućnici, ljudi koji su ostali bez posla koji izdržavaju višečlane porodice, samohrani roditelji, sakupljači sekundarnih sirovina i oni čine.

Pročitajte još

Volonteri kuvari pripremaju i pakuju hranu u svojim domovima u skladu sa mogućnostima, makar jednom nedeljno. Jedna kuhinja pravi najmanje 20 obroka.

Aktivisti vozači preuzimaju hranu od kuvara i dopremaju je onima kojima je potrebna. Hrana dolazi do korisnika na dva načina: dostavlja se direktno porodicama ili se deli sredom, subotom i nedeljom u 16 časova na punktu kod Vukovog spomenika.