SAD donirale Srbiji šest ambulantnih vozila u okviru zajedničke borbe protiv korone 1Foto: BETAPHOTO/UNDP/DS

Sjedinjene Američke Države (SAD) danas su donirale šest ambulantnih vozila zdravstvenim ustanovama u Srbiji, u cilju efikasne borbe protiv virusa korona i bolje pripremljenosti za eventualne buduće zdravstvene krize.

U pitanju je deo kontigenta od 11 vozila koje je za potrebe zdravstvenih ustanova u Srbiji obezbedila Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID).

Primopredaji ključeva ambulantnih vozila prisustvovao je ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri koji je kazao da su tokom pandemije korona virusa, SAD uputile pomoć Srbiji u iznosu od 4,7 miliona dolara.

Dodao je da je donacija ambulantnih vozila obezbedjena na osnovu prioriteta Vlade Srbije a u okviru programa „Zajedno protiv kovida“, koji sa resornim ministarstvima Srbije i Institutom za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ sprovodi program UN za razvoj (UNDP) a finansira USAID.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar zahvalio je na donaciji, navodeći da je reč o opremi koja „bukvalno spasava živote“.

„Ova donacija je od ogromnog značaja za zdravstveni sistem Srbije“, rekao je Lončar i dodao da je program „Zajedno protiv kovida“ vredan milion dolara.

Stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap je rekla da će donirana vozila otići u manje gradove i opštine Srbije kako bi se obezbedilo da gradjani tih sredina dobiju blagovremenu pomoć.

U sklopu projekta, u 36 domova za stare biće obezbedjeni televizori i tableti dok će na Institutu za javno zdrsvlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ za Nacionalni operativni centar za imunizaciju biti obezbedjena najsavremenija telekomunikaciona oprema.

Cilj programa „Zajedno protiv kovida“ je da se obezebedi efikasan odgovor na pandemiju u Srbiji, u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite kao i očuvanje životne sredine putem tretiranja medicinskog otpada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari