Stefani Frapar, žena koja ruši tabue u fudbalu

Fudbal 14. jun 202113:03 0 komentara
Richard Heathcote Getty Images Sport

Stefani Frapar će biti prva žena koja će suditi na Evropskom fudbalskom prvenstvu za muškarce, nakon što je imenovana među 18 arbitara koji će deliti pravdu na EURO 2020.

Frapar je rođena 14. decembra 1983. godine u francuskom gradu Erble i može se reći da ima ozbiljnu biografiju.

Ona je prva žena koja je sudila meč Lige Evrope. Bila je to utakmica između Liverpula i Čelsija 2019. godine. Potom je godinu dana kasnije usledio i debi u Ligi šampiona, kada je delila pravdu na meču između Juventusa i Dinamo Kijeva.

Godine 2014. postala je prva žena koja je sudila u francuskoj Drugoj ligi, potom i u Prvoj ligi Francuske.

Njen uspeh sigurno je podstrek za mnoge devojke koje razmišljaju da uđu u ovaj “opasan” svet sudija. Teško je biti fudbalski arbitar, a još ako žensko sudi muškarcima… To je stvarno veliki podvig.

Richard Heathcote Getty Images Sport

Stefani se od pritiska kojim je izložena brani tako što se skroz izoluje.

„Nemam društvene mreže, niti čitam vesti o sebi. Napravila sam sopstveni balon. Znam da u fudbalu stalno komentarišu suđenje, ali pokušavam da sve to ignorišem. Više volim da sam ovako izolovana“, rekla je jednom prilikom za BBC.

Ljubav prema fudbalu stekla je još kao devojčica kada je trenirala ovaj sport.

„Mladi gledaju televiziju, pa znam da ako sam ovde na terenu mogu da vide da je to moguće. Ovo je prva stvar koja će nekim mladim devojkama pomoći da počnu da sude. Ali nikome ništa ne sugerišem, svako mora sam da odluči šta voli da radi“.

Frapar je ljubiteljka VAR tehnologije, koja izaziva mnoge kontroverze.

„Sudimo kao i ranije i konačnu odluku donosimo na terenu, ali je dobro imati pomoć u slučaju da napravimo velike greške. Mislim da je VAR dobar za fudbal“.

Stefani Frapar ima samo još jednu neostvarenu želju, da sudi na muškom Svetskom prvenstvu u fudbalu, budući da je na finalu ženskog već delila pravdu. Ko zna možda to ostvari na sledećem Mundijalu u Kataru ukoliko se dobro pokaže na Evropskom prvenstvu.

Gde gledati EURO 2020?

Sve utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu možete da pratite na kanalu Nova S. Gledaoci koji nisu na SBB mreži, takmičenje najboljih evropskih reprezentacija mogu da gledaju bilo gde i preko bilo kog interneta u Srbiji uz specijalni EON TV paket – EON Evropsko.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!