Tekst objavljen: 14.06.2021 12:40        


Narodna banka Srbije objavila je listu osam banaka koje smatra „sistemski značajnim” u 2021, što znači da bi pogoršanje njihovog finansijskog stanja ili prestanak rada imali ozbiljne negativne posledice na stabilnost finansijskog sistema

NBS objavila listu sistemski važnih banaka


Kao i prošle godine, sistemski značajnim bankama Izvršni odbor NBS proglasio je banke: Banca Intesa, UniCredit, Komercijalna, OTP banka, Raiffeisen banka, AIK banka, ERSTE banka i Poštanska štedionica.

Donetom odlukom se od banaka koje su identifikovane kao sistemski značajne u Republici Srbiji zahteva da održavaju dodatni osnovni akcijski kapital u visini od 1% ili 2% rizične aktive banke, u zavisnosti od stepena njihove sistemske značajnosti, navodi se na sajtu NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Za Intesu, OTP, UniCredit i Komercijalnu banku ovaj procenat iznosi dva odsto, a za sve ostale sistemski značajne banke jedan odsto.

Narodna banka Srbije, najmanje jednom godišnje, preispituje zaštitni sloj kapitala za sistemski značajne banke i metodologiju za utvrđivanje sistemski značajnih banaka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sistemski važne banke Narodna banka Srbije banke u srbiji banca intesa UniCredit Banka Komercijalna banka OTP banka Raiffeisen bank aik banka erste banka poštanska štedionica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana