Zaključak: "Kosovo je Srbija"

Da Kosovo nije izgubljeno smatra 46 odsto građana, 39 odsto smatra da jeste, a 15 odsto je neodlučnih, stoji u istraživanju Instituta za evropske poslove.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.06.2021.

12:44

Zaključak:
EPA-EFE/ MARKO DJOKOVIC

U studiji pod nazivom "Stavovi građana Srbije prema Kosovu" uočava se blagi trend pada odgovora da je Kosovo izgubljeno, kada se uporede prethodna istraživanja javnog mnjenja, saopštio je Institut.

Malo više od četvrtine ispitanika, njih 26 odsto, smatra da će ova Vlada priznati tzv. Kosovo, 52 odsto ispitanika smatra da aktuelna Vlada to neće učiniti, dok 22 odsto ne zna da se izjasni po ovom pitanju.

Pokazalo se da čak 75 odsto građana ne bi podržalo nezavisnost Kosova zarad bržeg ulaska Srbije u EU, dok bi 13 odsto podržalo, a 12 odsto je neodlučnih.

Od ukupnog broja ispitanih, 45 odsto smatra da nije moguće da Srbija ponovo ostvari punu kontrolu i suverenitet nad Kosovom, dok 38 odsto smatra da jeste moguće, a 17 odsto građana navodi da ne zna da odgovori.

Pokazalo se i da 85 odsto ispitanika ne zna šta je plan Vlade Srbije o Kosovu, i to većinom žene, kao i ispitanici starosti do 44 godine.

Nešto više od polovine, odnosno 54 odsto ispitanika ne bi podržalo plan predsednika Aleksandra Vučića koji bi Kosovu doneo nezavisnost, a građanima Srbije stabilnu državu i bolji standard, 21 odsto bi podržalo ovaj plan, dok četvrtina ispitanika nema mišljenje po tom pitanju, prenosi Kosovo onlajn.

Ukoliko bi se sutra održao referendum o nezavisnosti Kosova, najveći broj ispitanika bi glasao protiv - 64,9 odsto, 13,6 odsto ne bi izašlo na glasanje, 12 odsto ne zna kako bi glasalo, dok bi 9,5 odsto glasalo "za".

Navodi se i da je u odnosu na prethodne istraživačke talase primetan blagi porast ispitanika koji bi glasali "za" na referendumu.

Ispitivanje je pokazalo da 68 odsto građana podržava uspostavljanje trajnog mira sa Albancima na Kosovu, 12 odsto je onih koji su protiv toga, a petina ne zna da odgovori.

Istraživanje je sprovedeno od 29. marta do 7. aprila na uzorku od 1.207 ispitanika na teritoriji Srbije bez Kosova i Metohije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: