priča o nesvakidašnjem monahu

MONAHU HARITONU PRE 22 GODINE ODRUBLJENA JE GLAVA NA KOSOVU: Teroristi OVK presreli ga nasred puta! Od tada mu se gubi svaki trag

Društvo -

Danas se navršava 22 godine od kidnapovanja monaha Haritona Lukića u centru Prizrena, ubrzo nakon što su nemačke snage KFROR-a ušle na teritoriju Kosova i Metohije. Godinu dana kasnije, iz neobeležene grobnice eshumirano je njegovo obezglavljeno telo, a glava pokojnika do danas nije pronađena.

Hariton Lukić rođen je u selu Seoce kod Kuršumlije 1960. godine kao Radoslav Lukić. U svojoj 35. godini izabrao je monaški put, a 1995. godine svoje hrišćansko putovanje započeo je kao iskušenik u manastiru Crna Reka.

Dve godine kasnije, još uvek kao iskušenik, premešten je odlukom tadašnjeg episkopa Eparhije raško-prizrenske Artemija u Prizren, u manastir Svetih Arhangela koji se tih godina aktivno obnavljao i pored ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

On je zvanično zamonašen 1998. godine i to je bilo prvo zamonašenje u ovom manastiru nakon 550 godina.

Otmica, mučenje i veštačenje masakra

Monah Harinton tog 15. juna presretnut je od strane OVK naočigled svedoka među kojima su bili i pripadnici nemačkih snaga KFOR-a, koji po izjavama svedoka nisu ništa uradili da spreče očiglednu otmicu. Oca Haritona su teroristi izvukli iz automobila i na silu ugurali u svoje vozilo.

Od tada se monahu Haritonu gubi svaki trag. Više od godinu dana nakon nestanka, tačnije 8. avgusta, njegovo telo iskopano je iz neobeležene grobnice u albanskom selu Tusus, a u neposrednoj blizini nađeno je još nekoliko tela ubijenih Srba, stradalih najverovatnije istog dana.

Tragovi mučenja bili su očigledni. Telo je bilo obezglavljeno, a skelet je identifikovan na osnovu mantije, džempera, njegove brojanice i dokumenata.

Izveštaj veštaka bio je šokantan. Haritonu Lukiću odsečena je glava i deo kičme oštrim predmetom, polomljena su mu rebra, kosti leve ruke i nekoliko pršljenova. Na mantiji je uočen veliki broj uboda u predelu srca, a na osnovu tragova posekotina na mantiji, u predelu stomaka, sumnja se da je bio i zverski rasporen.

Navodno je jedna žena albanske nacionalnosti videla kada su "mudžahedini igrali fudbal sa odrubljenom glavom monaha Haritona", te je svoja saznanja ispričala njegovoj monaškoj braći. Sumnja se da je njegova glava bačena u neki od bunara u Prizrenu i okolini.

Izveštaj veštaka, svi prikupljeni dokazi i izjave svedoka predati su Međunarodnom sudu u Hagu, ali do danas nije rasvetljeno ko stoji iza mučenja i ovog svirepog ubistva.

Posmrtni ostaci oca Haritona nakon eshumacije odnešeni su u manastir Gračanica kod njegovog duhovnog oca Artemija, a već sutradan preneti su u manastir Crna Reka. Sada počiva na mestu sa kojeg je krenuo na svoj monaški put.

(Kurir.rs/Luftika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track