Banja Luka

Banjaluka: U škole dostavljeno više od 3.000 rodnih listova

Banjaluka: U škole dostavljeno više od 3.000 rodnih listova
Foto: N.N. | Banjaluka: U škole dostavljeno oko 3.500 rodnih listova za maturante i prvačiće

BANJALUKA - U osnovne i srednje škole, tokom akcije izdavanja izvoda iz matičnih knjiga rođenih, za maturante i prvačiće dostavljeno je oko 3.247 rodnih listova.

U saradnji Odjeljenja za opštu upravu i Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport izdato je 2.647 izvoda za maturante osnovnih i srednjih škola, te 600 rodnih listova za prvačiće, naveli su iz Gradske uprave.

"Završena je 15. po redu akcija izdavanja izvoda za  maturante, a već drugu godinu zaredom izvodi su obezbjeđeni i za  prvačiće", naveli su iz Odjeljenja za opštu upravu.

Istakli su da je ovakva aktivnost primjer pozitivne prakse - kvalitetnijeg i efikasnijeg vršenja usluga potrebnih građanima te, kao i proteklih 15 godina, doprinijela smanjenju gužve u prostorijama Gradske uprave u maju i junu, dok traju upisi u škole i na faktultete.

"Svi izrađeni izvodi za 1.482 osnovaca i 1.165 srednjoškolaca blagovremeno dostavljeni u osnovne i srednje škole, tako da je ovogodišnja akcija završena u rekordno kratkom roku", istakli su u resornom odjeljenju.

Akcija besplatnog izdavanja rodnih listova za maturante sprovodi se od 2007. godine i do danas je podijeljeno više od 38.000 izvoda.

Dodaju da izvodi iz matičnih knjiga nemaju ograničen rok trajanja i da ako u međuvremenu nije bilo promjena, kao što su sklapanje braka i slično, mogu se koristiti kao valjane isprave, bez obzira na datum izdavanja.

"Imajući u vidu da su činjenice državljanstva upisane u izvode iz matičnih knjiga rođenih, podsjećamo da za studente, koji imaju evidentirano državljanstvo BiH - RS nije potrebno izdavati posebno uvjerenje o državljanstvu", navode iz resornog odjeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije