Crvena zvezda vladar Srbije i regiona 1Foto: STARSPORT (arhiva)

Po sličnom scenariju iz ovosezonskog finala ABA lige, košarkaši Crvene zvezde su večeras, takođe u majstorici, trijumfom nad Megom (77:65) osvojili titulu šampiona Srbije i tako na idealan način podvukli crtu ispod jedne od najnapornijih sezona.

Nakon pehara podignutih u Jadranskoj ligi i Kupu Radivoja Koraća, crveno-beli su pobedom u trećem susretu nad “ljubičastima” došli do triple krune, ponovivši tako uspehe iz 2015. i 2017.

Zvezdi će ova titula biti posebno draga, s obzirom na to da je 21. u istoriji kluba, kojom su se na vrhu liste državnih šampiona poravnali sa Partizanom.

U 78. ovosezonskom meču, Zvezda je 47. trijumfom ostvarila, rezultatski, izvanredan uspeh, koji krajem decembra 2020. dolaskom Dejana Radonjića, nakon smene Saše Obradovića, nije bio ni na vidiku.

Maleri su u stopu pratili crveno-bele; inostrani igrači smenjivali su se kao na nekom lošem kastingu za sporedne uloge i čini se da su tek posle osvajanja Kupa Radivoja Koraća u desetkovanom sastavu, puleni Dejana Radonjića postali svesni snage i kvaliteta dovoljnog za pehare u ABA ligi i domaćem šampionatu.

Ni u majstorici trener Radonjić nije mogao da računa na kompletnu ekipu. Kori Volden i Džordan Lojd meč su posmatrali u civilu, dok je, iako rovit, Aleksa Uskokković smogao snage da pomogne saigračima u rotaciji na poziciji plejmejkera.

Mega je, očekivano, nakon trijumfa u drugom susretu, sa daleko više samopouzdanja pokušala da pokvari planove crveno-belima i u dobrom delu utakmice domaćina je držala u stanju pripravnosti. Petrušev, MVP ABA lige, naročito u prvom poluvremenu (ubacio većinu od 15 poena), do iznemoglosti je dovodio Nnoka šutevima iz “pik end popa”.

Očekivano, Mega je na niskom postu želela da eksploatiše manjak snage i energije Zvezdinih četvorki, pogotovo kada Jagodić Kuridža nije bio u igri. Iako je Zvezda početkom treće deonice povela sa maksimalnih 17 poena, Mega se potrudila, mahom preko Simonovića (15p, 10sk) u kreaciji Novaka i Tepića da meč ostane u zoni dramatike. Koa i u prethodnom duelu, crveno-beli su odličnom defanzivom u jednom kvartalu, ovoga puta trećem, naterali protivnika na sijaset izgubljenih lopti.

Mega ih je u tom periodu “prodala” osam i to je bio parmater koji se suštinski odrazio na konačan rezultat. Štafetu je iz ruku Dobrića, baš kao i u drugom meču, preuzeo Lengston Hol, američki plej koji je, mlatene sve do finala Superlige, delovao kao “izgubljen slučaj”.

Večeras je odigrao ubedljivo najbolju ovosezonsku utakmicu; sve propuste Megine odbrane; čuvanje ispod bloka, iskažnjavao je šutem za tri (3/5), prodorima do kraja, adekvatnim prepoznavanjem mis-meč situacija. Hol je utakmicu završio sa 24 poena (čak 17 u prvom poluvremenu) i četiri asistencije i tako na lep način upotpunio role Dobrića (15p, 9sk), Simonovića (13p) i Davidovca (10p) dovoljne za 21. titulu državnog šampiona.

Micić i Pešić u publici

Vasilije Micić, ovosezonski MVP regularnog dela i Fajnal-fora Evrolige, večeras je došao da podrži nekadašnje saigrače u Crvenoj zvezdi. Navijači su ga pozdravili ovacijama, dok je aplauzima ispraćen i od strane Mege, kluba u kojem je njegov talenat na vreme prepoznat sa 16 godina. Među prisutnima bio je i Svetislav Pešić, trener u dva mandata u Crvenoj zvezdi i jedan od najboljih evropskih stručnjaka svih vremena.

Radonjić: Enorman uspeh

Titula u Superligi za Dejana Radonjića označena je 12. peharom na klupi Zvezde, u dva mandata: “ Posle napornog finala i polufinala Jadranske lige, bez odmora i treninga smo igrali plej-of Superlige. Potrošnja je bila nešto veća od očekivanog u ovom plej-ofu. Posle svega što smo proživeli u ovih šest meseci otkako sam došao mogu slobodno da kažem da je ovo enorman uspeh. Ostali smo bez Lojda i Voldena, neki momci su jedva stajali na nogama kada se završila utakmica. Hol je u plej-ofu Superlige podigao i košgeterski učinak, što je podiglo opšti utisak. U celom plej-ofu ABA i Superlige bio je važna karika koja je doprinela mnogo da sezonu završimo sa još dva trofeja. Naravno, hvala svim igračima na tome, stručnom štabu, upravi i svima koji su nam pomogli da dođemo do ove tačke”, naveo je Dejan Radonjić.

Dobrić MVP

Ognjen Dobrić izabran je za najkorisnijeg igrača finala Superlige, a ujedno je i najbolji strelac. Dobrić je na poslednjoj utakmici postigao 15 poena i tome dodao devet skokova i tri asistencije. Na drugoj utakmici finalne serije Dobrić je ubacio 31 poen za 32 minuta u igri, a u prvom meču 20: “Pre svega čestitam ekipi Mege, talentovani su i borili su se, a mi smo bili najbolji kada je bio najbitnije i sezonu završavamo na najbolji način. Normalno je da ima uspona i padova, uspeli smo da izađemo kao pobednici što je na kraju i najvažnije“, rekao je Dobrić posle ličnih, ali i ekipnih uspeha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari