Foto: Reuters
Foto: Reuters

Brazilska Serija A: Baija se sladi dolaskom desetkovanog Intera, fale trener i desetorica igrača

Vreme čitanja: 6min | ned. 13.06.21. | 23:09

Velikan iz Porto Alegrea upisao samo dve pobede u poslednjih devet utakmica

I pored toga što je Brazil u poslednji čas prihvatio organizaciju Kopa Amerike, kako se i drugu godinu za redom ne bi dogodilo odlaganje najstarijeg reprezentativnog takmičenja u svetu fudbala, nacionalna prvenstva u zemlji Karioka ne prestaju sa održavanjem. Istina, došlo je do manjih izmena u terminima, pa su tako susreti trećeg kola elitnog ranga, ali i Serije B, koji su po rasporedu bili na programu noćas od 23.00, pomereni za 01.30, a sve zbog meča između domaće selekcije i nacionalnog tima Venecuele, kojim se svečano otvara 47 izdanje prvenstva Amerike.

(2,85) Baija (2,85) Internasional (2,85)

Izabrane vesti

Jedan od susreta trećeg kola Serije A, a kojem je izmenjena satnica održavanja je i onaj između Baije i Internasionala. Duel suprotstavlja dve ekipe koje se posle uvodnih mečeva nalaze u totalno različitim raspoloženjima i na suprotnim stranama tabele. Dok se Trikolori iz Salvadora nalaze u gornjem domu, a uz to su sredinom nedelje ostvarili i plasman u sledeću fazu Kupa Brazila, na suprotnoj strani Koloradosi iz Porto Alegrea dolaze iz veoma traumatičnog perioda u kom su nedavno doživeli eliminaciju iz istog takmičenja od strane drugoligaša Vitorije. Pored toga, nalaze se pri dnu tabele, od koga ih deli samo jedan jedini bod, a sve to je naposletku izazvalo ostavku trenera Miguela Anhela Ramireza.

Stoga, Baija želi da iskoristi nestabilan trenutak u redovima tima sa Beira Ria i postigne još jedan pozitivan rezultat, koji bi je zadržao pri vrhu tabele. Ekipa koju predvodi Dado Kavalkanti posle dva odigrana kola uspela je da ostane u grupi neporaženih, uz to osvojivši četiri boda. Posle uvodne pobede nad Santosom sa ubedljivih 3:0, predhodnog vikenda zabeležila je i remi sa Bragantinom u meču koji je obilovao golovima, a čiji je krajnji rezltat bio 3:3. U timu Trikolora ni za ovaj meč neće moći da računaju na štopera Nino Pariba, levog beka Žuninja Kapišabu i vezistu Danijela Sampaija koji su i dalje pod suspenzijom koju je izrekao sportski sud, zbog nepravilnosti na finalnom meču Severoistočnog kupa sa Searom.

Ipak, sastav ne bi trebao da se razlikuje od onog koji je Kavalkanti izveo na meču treće faze nacionalnog kupa sa Vila Novom, što znači da će se i noćas u ofanzivnoj liniji naći čak tri igrača. Kao najistureniji u formaciji nastupiće Žilberto Oliveira, strelac dva gola na meču sa Bragantinom, dok će sa strane u vidu krilnih napadača delovati Rosi Pereira i Rodrigo Kosta Matrinjo. Za sredinu terena i proigravanje napadačke linije i ovoga puta biće zadužen Tasijano da Silva, igrač čije ime u dosadašnjem delu prvenstva stoji na dva pogotka i koji je učestvovao u svim akcijama kod postizanja golova sveje ekipe.

Sa druge strane, boravak Miguela Anhela Ramireza na Beira Riu okončan je ovog petka, posle neočekivane i razočaravajuće eliminacije iz Kupa Brazila. Strateg koji je svoj mandat započeo početkom nove sezone u saveznom prvenstvu Gaušo, proveo je 100 dana na poziciji glavnokomandujućeg. U ovom periodu, sa Internasionalom je odigrao 22 utakmice u kojima je zabeležio 11 pobeda, četiri remija i sedam poraza. Ali ono na šta mu navijači Crvenih najviše zameraju, jeste tri meča bez pobede nad gradskim rivalom Gremijom, od koga su doživeli čak dva poraza... Posebno boli onaj na svom terenu u finalu šampionata Gaučo.

Španski stručnjak doveden je u Porto Alegre sa idejom da promeni stil igre Koloradosa. Ramirez je u jednom trenutku pokazao pomak u svojoj zamisli, ali je ubrzo usledio pad forme, a sa samim tim i učinak ekipe, propraćen pogrešnim potezima i rasporedom igrač, što je dovelo do veoma loših rezultata. Pored izgubljenog saveznog prvenstva, sudbina Internasionala bila je neizvesna do poslednjeg kola grupne faze Kopa Libertadores, gde su na kraju, ipak uspeli da izbore eliminacionu fazu, ali uz veoma zabrinjavajuće poraze od bolivijske ekipe Olvejz Redi i venecuelanskog predstavnika Deportivo Tahire.

Za strategiju Crvenih na noćašnjem gostovanju u Salvadoru, biće zadužen pomoćni trener Osmar Los, ali još uvek se ne zna ko će biti novi kormilar. U vezu sa upražnjenom vrućom foteljom Internasionala, dovode se u pitanje mnoga poznata imena iz trenerskog sveta. Kao jedna od opcija pominje se Luis Carlos Liska, sadašnji strateg Amerike Mineiro. Ipak, i pored istorijske povezanosti, Liska ima veoma loš odnos sa Žoaom Patrisijem, sadašnjim predsednikom kluba iz Porto Alegrea. U prošlosti, usled burnih rasprava na jednom od timskih sastanaka došlo je čak i do tuče između članova njihovih porodica, te su veoma male šanse da stručnjak napusti ekipu iz Belo Orizonte i preuzme Koloradose.

Među opcijama pojavljuje se i druga imena poput, Maurisija Barberija, koga je zaista teško izvesti iz Bragantina gde radi odličan posao. Veliki profesionalci uvek su imali želju da vode klubove poput Internasionala, pa se pominje i dolazak Vanderleja Luksemburga. U priči je i Huan Karlos Osorio, Kolumbijac je već imao iskustva u brazilskom fudbalu vodeći Sao Paulo, a trenutno je bez angažmana, a kao krajnje rešenje pominje se i Karlos Kaetano Verdi, poznatiji kao Dunga. Ali njegov stil igre potpuno se razlikuje od onog trenutno zastupljenog, i period privikavanja i promena bi potrajao, a vremana za to gotovo da više nema.

Pored loše faze kroz koju tim prolazi, trenutni vršilac dužnosti šefa stručnog štaba Osmar Los je pun problema u vidu igračkog kadra. Sa simptomima sličnim virusu korona, koji su ustanovljeni kod Marsela Lombe i lako se može dogoditi da Crveni na noćašnjem mesču ostanu bez prvog čuvara mreže. Pored toga, u klubu ne mogu da računaju na suspendovanog Pedra Enrikea, koji je pored toga što je zaradio crveni karton u debaklu protiv Fortaleze u prošlom kolu od čak 5:1, isti postupak je ponovio i na meču sa Vitorijom u Kupu, gde mu je ponovo pokazan put u svlačionicu pre završetka susreta.

Zbog povrede na spisku za noćašnji duel nema ni Rodriga Duarda, a Moises Barbosa nema pravo nastupa iz ugovorenih razloga prilikom njegovog transfera upravo iz tima Baije. Lista nedostupnih igrača produžava se sa Karlosom Palasiosom koji je sa selekcijom Čilea na Kopa Americi, a iz istih razloga nema ni prve zvezde tima, peruanskog napadača Paola Gerera. Pored sve toga Žoao Gabrijel Peglov (19) je u četvrtak u kupu imao svoj poslednji nastup u dresu Internasionala. Mladi napadač krenuo je put Evrope, gde će od naredne sezone pojačati redove Porta. Tako da timu Osmara Losa slede velike promene, posebno u veznom redu i napadu u kome će se po svoj prilici i pored ogromnih problema naći dva igrača Tijago Galjardo i mladi Iuri Alberto (20).

Osvrt na poslednjih šest susreta ovih ekipa, koliko su odigrali u poslednje tri godine od kada se ponovo nalaze u istom rangu takmičenja, ukazuje na veliku dominaciju Internasionala koji je u navedenom periodu ostvario pet pobeda, računajući i onu u poslednjem okršaju odigranom krajem minule sezone, dok je Baija uspela tek jednom da ostane neporažena u remiju na svom terenu, sredinom prošle godine.

BRAZIL 1 - 3. KOLO

Subota

Palmeiras - Korintijans 1:1 (1:0)

/Veiga 3 - Gabrijel 55/

Santos - Žuventud 0:0

Nedelja

Atletiko Mineiro - Sao Paulo u toku

Flamengo - Amerika Mineiro u toku

Gremio - Atletiko PR u toku

Ponedeljak

01.30: (2,85) Baija (2,85) Internasional (2,85)

01.30: (2,25) RB Bragantino (3,20) Fluminense (3,35)

01.30: (2,90) Šapekoense (3,10) Seara (2,55)

01.30: (1,67) Fortaleza (3,60) Resife (5,70)

23.55: (2,90) Kujaba (3,10) Atletiko GO (2,55)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

BaijaInternasional

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara