Bilčik: Vojna vežba Slovensko bratstvo ne pomaže Srbiji na evropskom putu 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je večeras da zajednička rusko-belorusko-srpska vojna vežba „Slovensko bratstvo“ ne pomaže Srbiji na evropskom putu i naveo da je za napredak ka članstvu u Uniji potrebna jasna spoljnopolitička orijentacija.

„Dok srpska diplomatija traži podršku EU uoči Medjuvladine konferencije (22. juna), vest o zajedničkoj rusko-belorusko-srpskoj vojnoj vežbi ‘Slovensko bratstvo’ nije od pomoći. Evropska perspektiva znači i jasne spoljnopolitičke izbore, naročito u današnjoj geopolitici“, naveo je Bilčik na Tviteru.

Srbija od 8. do 19. juna učestvuje na vojnoj vežbi „Slovensko bratstvo 2021“ sa Rusijom i Belorusijom, na jugozapadu evropskog dela Rusije.

Ministarstvo odbrane Srbije navodi da je „Slovensko bratstvo 2021“ taktička vežba specijalnih jedinica sa bojevim gadjanjem, tokom koje će biti uvežbavana realizacija kompleksnih borbenih antiterorističkih zadataka.

Zemlje članice EU odlučile su da u junu ne otvore nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom o članstvu, ali će 22. juna biti održana medjuvladina konferencija dve strane na kojoj će biti predstavljena nova metodologija pregovora. Znatan broj članica Unije nije dao saglasnost za otvaranje poglavlja, tačnije klastera tri i četiri, zbog nedovoljnog napretka Srbije, pre svega u oblasti vladavine prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari