Izrael dobio novu “vladu promena”, Netanjahu pao s vlasti nakon 12 godina 1Foto: EPA-EFE/ YONATAN SINDEL POOL

Tankom većinom od 60 glasova za i 59 protiv, od ukupno 120 poslanika, Izrael je večeras dobio novu Vladu i premijera Naftali Beneta.

Glasanju u Knesetu, izraelskom parlamentu, prethodila je višečasovna žestoka rasprava, koja je povremeno prelazila u svađu, a odmah po završetku glasanja novi članovi Vlade položili su zakletvu.

Odlazak Netanjahua s vlasti  stotine Izraelaca slavi ispred zgrade Kneseta.

Netanjahu je vlast izgubio nakon 12 godina, što je najduži premijerski mandat u istoriji ove zemlje.

Netanjahu čija je stranka osvojila najviše poslaničkih mesta na izborima 23.marta nije uspeo da formira vladajuću koaliciju, u čemu su uspeli Benet i Lapid sat-dva pre isteka roka 2.juna.

Iako mnogi sinoćno glasanje posmatraju kao istorijskoj, novu eru i definitivan pad Netanjahua, njegova partija Likud je sa 30 poslanika i dalje pojedinačno najjača stranka u Knesetu.

Netanjahu obećava snažnu opozicionu borbu i brzi povratak na vlast.

On je novu vladu nazvao izdajničkom i do poslednjeg minuta je pokušavao da onemogući njeno formiranje.

Da li će Netanjahu zaista postati politiccka prosslost zavisi ne samo od tek izabrane Vlade već i sudskih procesa koji se zbog korupcije vode protiv Netanjahua.

Vladajuću koaliciju čine po dve levičarske i partije centra, tri desničarske stranke i jedna partija izraelskih Arapa, osam od ukupno 13 u Knesetu.

Nova vlada će biti prva u istoriji Izraela u kojoj jedna izraelska arapska partija, ima ključnu ulogu.

Kao kuriozitet se navodi i to što bi trebalo da ima i dva nejevrejina u svom sastavu, Druza Hameda Amara i Esavi Freja arapske nacionalnosti. Arapska partija Ra’am dobila je i mesto zamenika ministra u kabinetu premijera.

Milioner i stručnjak za IT tehnologiju Naftali Benet vođa ekstremno desničarske partije Jamina (Desno)  trebalo bi da bude premijer prve dve godine, a onda će ga zameniti Jair Lapid, vođa partije centra Ješ atid (Ima budućnost).

Simpatizeri i funkcioneri Likuda, kao i sam Netanjahu, ubeđeni su da do toga neće doći i da vlada neće izdržati dve godine. Najvazznija ministarstva u Benetovoj vladi podeljena su tako da lideri  stranaka koalicije dobiju najvazznija mesta. Jair Lapid che tsko voditi ministarstvo inostranih poslova, Beni Ganc, ostaje ministar odbrane, Avigdor Liberman preuzima finansije, Gideon Sar pravosuđe…

S obzirom na velike političke razlike, u sporazumu “koalicije promena”, ne pominju se neka od najvažnijih pitanja, pregovori sa Palestincima, status Jerusalima, Zapadne obale, jevrejska naselja na okupiranim palestinskim teritorijama…

Nova vlada obećava povratak normalnosti posle dve godine političkog zastoja i četiri uzastopna izbora bez jasnog pobednika, jedanaestodevnog rata u Gazi i pandemije korona virusa koja je nanela veliku štetu ekonomiji pre nego što je zahvaljujući uspešnoj kampanji vakcinacije dovedena pod kontrolu.

Obećavaju i oštriju borbu protiv kriminala, korupcije, bolje školstvo, zdravstvo, veća ekonomska ulaganja posebno u većinsko arapske sredine.


Palestinci skeptični
Palestinci su više nego skeptični prema novoj izraelskoj vladi, za koju veruju da će nastaviti Netanjahuovu politiku. Nekoliko viših palestinskih zvaničnika iz Ramale izrazilo je zabrinutost zbog Benetove krajnje desničarske politike. “Benet se protivi palestinskoj državi i zalaže se za aneksiju svih jevrejskih naselja. Zato nismo optimisti”, izjavio je jedan palestinski zvaničnik Džerusalem postu. Palestinski advokat i kolumnista Ibrahim Šaban predviđa da će buduća Benetova vlada biti još “desnija” od Netanjahuove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari