Bajden priznao: "Putin je u pravu"; "Ne tražim sukob"

Američki predsednik Bajden izjavio je da je njegov ruski kolega Putin bio u pravu kada je izjavio da su odnosi dve zemlje na najnižem nivou prethodnih godina.

Izvor: B92

Nedelja, 13.06.2021.

18:05

Bajden priznao:
EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL

"Da budem jasan, smatram da je Putin u pravu, odnosi jesu na niskom nivou i zavise od toga kako će on odgovoriti po pitanju pridržavanja međunarodnih normi, pošto u većini slučajeva se ne pridržava", kazao je Bajden novinarima na završetku samita G7 u Kerbis beju u Velikoj Britaniji, a preneo Rojters.

Bajden je dodao da je rekao Putinu pre nego što je izabran da će proveriti da li je ruski lider umešan u američke izbore.

"Proverio sam, jer sam imao pristup obaveštajnim podacima. Bio je umešan u te aktivnosti. Stavio sam mu do znanja da ću odgovoriti", poručio je Bajden.

Američki predsednik, koji će se susresti sa Putinom u Ženevi 16. juna, rekao je da njih dvojica neće tražiti razlog za konflikt, već će ići da "reše pitanja za koja smatraju da nisu u skladu sa međunarodnim normama".

"Suština je da je najbolji način da rešimo probleme - da se susretnemo i održimo razgovor. Znam da ne sumnjate da ću biti vrlo direktan", zaključio je Bajden.

"Kao što sam i rekao - ne tražim sukob"

Zapadne demokratije su u trci u kojoj se takmiče sa autokratskim vladama, izjavio je danas američki predsednik Džo Bajden.

"Mi se nadmećemo, ne sa Kinom per se, već sa autokratama, autokratskim vladama širom sveta, budući da se demokratije mogu takmičiti sa njima u naglo promenljivom 21. veku", rekao je Bajden na konferenciji za novinare posle samita lidera Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta u Velikoj Britaniji, preneo je Rojters.

"Kao što sam i rekao (predsedniku Kine) Si Ðinpingu, ne tražim sukob. Tamo gde sarađujemo, sarađivaćemo; tamo gde se ne slažemo, to ću iskreno da kažem i odgovorićemo na nedosledne akcije", istakao je Bajden.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: