Sport

0

Feniks Novak

Autor: Mira Popović,KP

Izvor: Novi magazin

Feniks Novak

Izvor: Beta/AP

Srpski teniser Novak Đoković postao je jedini teniser koji je dva puta osvojio sva četiri grend slema u istoriji grend slema, pobedivši u finalu Stefanosa Cicipasa rezultatom 3:2 (6:7;2:6;6:3;6:2;6:4)

Početak finalnog meča Rolan Garosa, šestog na pariskoj šljaci za Novaka i prvog za Stefanosa, bio je oštar. Na servisu je bio Stefanos, koji je prvi gem osvojio postigavši dva uzastopna asa, nakon što je Novak propustio tri brejk lopte.


U narednom gemu, svetski broj  jedan, Đoković nije dozvolio petom igraču sveta, Cicipasu da osvoji nijedan poen – 1:1, da bi nadalje protivnici dobijali svako svoj servis.

U sedmom gemu, kada je Stefanos bio na servisu, Novak se spopleo i pao, ali ga to nije omelo da bude uspešan na svom narednom servisu, 4:4. Do preokreta je došlo u 11. gemu kada je Novak napravio brejk, ali mu je Stefanos odmah uzvratio za 6:6. 

U taj-brejku, posle velike borbe i brojnih obrta, bio je uspešniji Cicipas i posle sat i deset minuta dobio je prvi set sa 7:6 (8:6). U tom delu igre Grk se spopleo i pao, tako da su barem po broju padova u prvom setu protivnici bili izjednačeni.

84991cb8
Beta,AP / Christophe Ena

 

Cicipas je drugi set osvojio rezultatom 6:2, kako se navodi na zvaničnom Tviter nalogu Rolan Garosa.

Đoković je dobio treći set rezultatom 6:3. Najpre je poveo sa razlikom 4:1, a nakon toga Cicipas je uzeo dva gema.

Đoković osvaja četvrti set rezultatom 6:2. Uzeo četiri gema, nakon čega je Cicipas dobio jedan, a potom još jedan gem. Na kraju Novak osvaja set.

Peti set počeo je ponovo osvojenim gemom Đokovića. Rezultatom 40:0 Novak je poveo sa 3:1 u gemovima.
Srpski teniser je izgubio priliku za osvajanje meča, kada je u petom setu Cicipas uzeo gem i tako rezultat smanjio na 5:4. Đoković je iskoristio drugu meč loptu i osvojio peti set rezultatom 6:4, po setovima (3:2) 6:7;2:6;6:3;6:2;6:4.

Novak je igrao za 84. titulu u karijeri i 19. grend slem titulu, dok se Stefanos, kojem je ovo prvo grand slem finale, borio za osmu titulu u karijeri.

Novak je u polufinalu Rolan Garosa savladao branioca trofeja Rafaela Nadala (3:1), dok je Cicipas bio bolji od Saše Zvereva (3:2).

U međusobnim duelima do sada, Đoković je vodio sa pet pobeda i dva poraza.

Đoković i Cicipas su prošle godine na Rolan Garosu igrali polufinalni meč u kojem je srpski teniser slavio posle pet odigranih setova.

Novak Đoković osvojio je trofej Rolan Garosa 2016. Protivnik mu je bio Endi Marej, a srpski teniser je dobio meč nakon izgubljenog prvog seta i dobijena tri (4:1).

Srpski teniser Novak Đoković postao je jedini teniser koji je dva puta osvojio sva četiri grend slema u istoriji grend slema.

Ovogodišnji Rolan Garos pratile su 222 televizije u celom svetu.

Meč je bio jako uzbudljiv, a igran je pred maksimalnim brojem ljudi koje su dozvoljavali epidemiološki uslovi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR