Novi knez Lazar stigao u Kruševac

Skulptura kneza Lazara, koja će povodom obeležavanja 650 godina od osnivanja Kruševca na Starom aerodromu biti otkrivena na Vidovdan ove godine, stigla je u Kruševac. Postavljena je na postament sagrađen na mestu budućeg spomenika, na kružnoj parkovskoj površini u novoformiranom naselju Stari aerodrom, na lokaciji koja pretenduje da bude treći centar Kruševca.

Izvor: krusevacgrad.rs

Nedelja, 13.06.2021.

09:56

Novi knez Lazar stigao u Kruševac
Foto: KSCHILI/Shutterstock

Spomenik visok četiri metra osmislili su i uradili autori Boris Stajkovac i Tomo Komatina, a njihovo idejno rešenje pobedilo je među dva pristigla rada, na Konkursu koji je početkom godine raspisala nadležna gradska Komisija, navodi se na sajtu krusevacgrad.rs.

"Zamišljen sa rukom na spuštenom maču i u vojnom oklopu sa štitom i oštrog pogleda podignutog visoko ka Kosovu, ali i ka našoj budućnosti naš sveti knez kao da nam govori da odbrana naše vere, našeg jezika i kulture, naših predaka i nasleđa, ali i naših potomaka i budućnosti počinje upravo tamo gde je on položio život u odbrani svega toga", deo je opisa kojim su budući spomenik opisali autori.

Stajkovac je od ranije poznat Kruševljanima jer je autor spomenika despotu Stefanu Lazareviću, otkrivenom na Vidovdan 2019. godine na Kosturnici, parka „Srbija“ te orlova za postament za jarbol na Bagdali.

Kruševac je, podsetimo, prvi spomenik knezu Lazaru, dobio tačno pre pola veka, povodom obeležavanja šest vekova Kruševca. Njegov autor je bio Nebojša Mitrić, vajar iz Beograda, a za predstavu figure Lazara, postavljenu u porti crkve Lazarice, tada je bio inspirisan uobičajenim položajem srpskih srednjovekovnih vladara na svom kovanom novcu: sedeći stav sa mačem preko krila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: