MALA ITALIJA SKRIVENA U VELŠKOM DVORIŠTU: Četvrt veka je uspomene sa putovanja pretapao u pravo remek delo FOTO, VIDEO
Foto: Printscreen YT/Ruptly

kolaž italijanske arhitekture

MALA ITALIJA SKRIVENA U VELŠKOM DVORIŠTU: Četvrt veka je uspomene sa putovanja pretapao u pravo remek delo FOTO, VIDEO

Planeta -

Vels već odaje počast zemlji na Apeninskom poluostrvu svojim poznatim turističkim selom Portmeirion koje je sagrađeno u italijanskom stilu, ali sada je i napušteni "mini Portmeirion“ izašao na svetlost dana - skriven od pogleda javnosti u srcu šume Gvined jer ga je zapravo na neko vreme progutala zemlja!

Mesto koje je decenijama s ljubavlju gradio nekadašnji farmer, kao nostalgično svetilište, malo je poznato, ali je označeno kao "nacionalno blago“.

O čemu se zapravo radi? Više od 30 minijatura legendarnih znamenitosti Italije nedavno je otkopano u šumi Gvined u Velsu. Magičnu "Malu Italiju" tokom 25 godina stvarao je pokojni Mark Born sa svojom ženom Mjuriel i ušuškao ih odmah pored njihove vikendice iz 19. veka.

"Kolaž“ italijanske arhitekture je spomenik opsesiji, ljubavi i kreativnosti njihovih graditelja, bračnog para Born. Kolekcija je i zbirka Markovih uspomena sa putovanja u Italiju.

1 / 13 Foto: Printscreen YT/ Ruptly

Minijature su pravljene od betona, žice i svakodnevnih predmeta poput kante ili automobilske gume. U "Maloj Italiji" se mogu videti minijaturne replike tornja u Pizi, palate Duomo i drugih.

Pre nego što je umro 2009. godine, Born je objasnio svoju motivaciju za "transplantaciju" uspomena na Italiju u Vels.

"Italija je lepa, ali nemoguća ljubavnica, a Vels je supruga koju volim da napustim", rekao je.

Ipak, veličanstvena kolekcija je delimično uništena usled povlačenje zemljišta i bujne vegetacije.

Džonatan Vel, baštovan koji pomaže u rekonstrukciji podelio je svoje utiske o trenutnoj situaciji.

"Svaki put kad dođem ovde vidim nešto drugo što me šokira. Iščupate malo bršljena okrenete se, a tu je još jedna minijatura", rekao je on.

Rekonstrukcija "Male Italije" je u toku, a potencijalni posetioci se mole da ne prilaze objektu dok se radovi na istom ne zarvše.

Kurir.rs/Walesonline

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track